MTK: Metsäteollisuus käyttää erikoisia keinoja

Järjestön mukaan teollisuuden pyrkimys varjella kuitupuun hintaa on tulossa tiensä päähän.

Metsäteollisuus käyttää erikoisia keinoja pitääkseen kotimaisen kuitupuun hinnan alhaisena, MTK arvioi puumarkkinakatsauksessaan. Yksi tällainen on tuonnin lisääminen. Kun puun tuonti Venäjältä loppui, tuontia on lisätty muualta, vieläpä hinnalla millä hyvänsä. Toinen keino on runkohinnoittelu, jossa kuitupuun hinta voidaan piilottaa runkohintaan. Lisäksi on voitu lisätä tukkikokoisen puun käyttöä kuiduttavaan teollisuuteen.

MTK:n mukaan kuitupuun hintaa on painettu alas myös nostamalla muiden puutavaralajien hintoja, esimerkiksi energiapuun hintaa.

Kuitupuun hinnan varjeleminen on kuitenkin tulossa tiensä päähän, MTK katsoo. Jo tällä hetkellä osa kuitupuusta ohjautuu energiakäyttöön, josta maksetaan osin parempaa hintaa. Energiakriisin takia puun energia-arvo on tällä hetkellä korkea.

Puumarkkinat ovat järjestön mukaan lähteneet pikkuhiljaa nousuun. Tilanne markkinoilla on kuitenkin yllättävän rauhallinen, vaikka vasta puolet teollisuuden yksityismetsistä tarvitsemasta puusta on ostettu. Hintataso on ollut vakaa, mutta kuitupuun alhainen hinta ihmetyttää, MTK toteaa.

Kommentit (2)

  1. Jouduin lopettamaan suunnistamisen sen takia kun kartat muuttuivat värillisksi, olen ns värisokea. Palataan mustavalkeaan, olen varma etten ole ainoa joka tätä toivoo.

  2. Tukkia menee nyt paljon selluksi. Viime talven ja kevään tukit vielä tien varrella kasoissa monissa paikoissa.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat