MTK: Nyt pitää olla malttia kilpailuttaa puukaupat

Järjestön mukaan puun kysyntä tulee olemaan voimakasta loppuvuonna.

Vuodesta on lähes puolet jo mennyt, mutta teollisuus on ostanut yksityismetsien puuntarpeestaan vasta kolmanneksen, MTK toteaa puumarkkinakatsauksessaan. Vaikka kauppa on viime viikkoina vilkastunut, tulee loppuvuoteen kohdistumaan voimakasta puun kysyntää, järjestö arvioi.

Lisäpainetta saadaan tuonnin hiipumisesta. Luonnonvarakeskuksen ennusteen mukaan tuonti putoaa 60 prosenttia ja jää noin 4,5 miljoonaan kuutioon. Tämä avaa suomalaisille metsänomistajille myyjän markkinat. MTK:n mukaan valtaosa puun käytön lisätarpeesta on saatavissa kotimaasta yksityisten metsänomistajien metsistä.

Järjestö kuitenkin muistuttaa, että poikkeuksellisessa markkinatilanteessa ja hyvässä suhdanteessa metsänomistajilla pitää olla malttia kilpailuttaa puukaupat. Lisäksi tulee vaatia odotukset täyttävät puukaupan ehdot.

MTK katsoo, että puumarkkinat ovat menossa kohti normaalia kaupankäyntiä, jossa myyjät asettavat puuta myyntiin omilla ehdoillaan. Kipuilua kysynnän ja tarjonnan mukaiseen markkinatalouteen siirtymisessä on kuitenkin havaittavissa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut

Kuvat