MTK: Puun hinnat ovat jääneet inflaatiokehityksestä huomattavasti

Nyt on kysyntää etenkin tukkipuulla, järjestön markkinakatsauksessa arvioidaan.

Puukauppaa on käyty alkuvuosi lähes normaalisti, MTK:n puumarkkinakatsauksessa todetaan. Kuitupuun kysyntä on UPM:n lakon jatkuessa heikentynyt, toisaalta tukkipuun ostot ovat aktivoituneet.

Hinnat ovat elpyneet hieman, mutta ovat jääneet yleisestä inflaatiokehityksestä huomattavasti jälkeen. Nyt kysyntää on tukilla, mikä ohjaa ostoja päätehakkuukohteille. Tukin hintaodotukset ovat parantuneet.

Talvikorjuukohteille ei ole enää merkittävästi tilaa, vaan ostajat ovat osin jo suuntamassa katsetta kesäkorjuukelpoisiin kohteisiin. Tukin ostajat varautuvat voimakkaaseen kesäkauden kysyntään ja ostavat varastoon kesä- ja kelirikkokohteita, MTK:sta arvioidaan.

Korjuuaikataulun venyminen vaatii perustelut

Talvikorjuukohteilla vanhojen puukauppojen korjuuaikoihin on pyritty sovittelemaan pidennyksiä. MTK muistuttaa, että sopimuksista poikkeaminen vaatii huomattavat perustelut, eikä korjuun siirtämistä voida esimerkiksi vuodesta toiseen perustella poikkeuksellisilla korjuukeleillä, elleivät keliolosuhteet todella ole estäneet hakkuun toteuttamista.

Mikäli sopimuksen mukainen korjuuaika kestää kaksi kokonaista talvea ja toinen talvista on hyvä korjuutalvi, huono korjuukeli ei voi toimia sopimuksen jatkumisen perusteena.

Tällä hetkellä korjuuaika kuitupuupainotteisille kohteille voi olla umpeutumassa työtaisteluiden takia. Jos sopimuksissa on epäselvyyksiä, kannattaa ottaa yhteyttä omaan metsänhoitoyhdistykseen, MTK neuvoo.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat