MTK vetoaa Tiilikaiseen riidassa metsävaratiedosta

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila vaatii Tiilikaista hoitamaan asian kuntoon Brysselissä.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila vetoaa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiseen (kesk.) täyteen liekkiin roihahtaneessa kiistassa metsavaratietojen avoimuudesta. Marttila vaatii Tiilikaista hoitamaan asian kuntoon Brysselissä.

”MTK auttaa vääntämällä rautalangasta, jos tehtävä ei muuten onnistu”, Marttila letkautti puheessaan Metsäiltamissa Muuruveden Kivennavalla.

Metsävaratietolakia ollaan parhaillaan uudistamassa. EU-komissiolle on valitettu, että Suomen metsävaratietolaki rikkoo vuonna 2003 säädettyä EU:n ympäristötietodirektiiviä. Ympäristötietodirektiivin tavoitteena on, että ihmiset saavat tietoa heidän terveyteensä ja elämänlaatuunsa vaikuttavasta ympäristöstä.

”Bryssel ja kansalaiset saavat mainiosti tietonsa Suomen metsien tilasta ilman yksityismetsien tirkistelyä eikä EU ole vaatimassa metsävaratietoja julkisiksi missään muussakaan jäsenmaassa. Sen sijaan kotimaiset toimijat, Metsäteollisuus ja Metsäkeskus etunenässä, näyttävät yrittävän käyttää EU:ta keppihevosena omien hankkeittensa edistämisessä”, Marttila paheksui.

MTK:n mielestä yleisempi niin sanottu hilatieto voidaan vapauttaa julkiseksi. Järjestön mukaan se täyttäisi ympäristötietodirektiivin vaatimukset ja mahdollistaisi myös metsänomistajille suunnattavien digitaalisten palvelujen kehittämisen.

”Emme halua, että tiedot kenenkään metsäomaisuudesta olisivat ympäristöjärjestöjen, metsäteollisuuden tai tirkistelevien naapureiden käsissä”, Marttila totesi.

METSÄLEHTI