MTK:n Mäki-Hakola: Metsäkeskus käänsi selän metsänomistajille

Maakuntauudistus saattaa Mäki-Hakolan mielestä muuttaa Metsäkeskuksen roolin.

MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakolan mielestä Suomen metsäkeskuksen ajama metsävaratietojen julkisuus uhkaa romuttaa metsäomistajien luottamukseen perustuvan metsätietojärjestelmän.

”Nyt asia on viety Brysseliin ympäristötietoihin vedoten. Metsäkeskuskin lähti tekemään metsäpolitiikkaa ja ilmoitti kannattavansa tietojen vapaata käyttöä, samalla kääntyi selkä metsänomistajien päätäntävallalle”, Mäki-Hakola paheksuu blogissaan.

Hänen mukaansa riittää, että saatavilla on ajantasaista perusdataa, josta voidaan luoda metsänomistajan tarpeiden mukaisia palveluilta.

”Jos palveluille on tarvetta, syntyy niistä myös tarjontaa.”

Hallituksen suunnittelema maakuntauudistus saattaa Mäki-Hakolan mielestä muuttaa myös Metsäkeskuksen roolin valtakunnallisesta maakunnalliseksi.

”Elinkeinojen kehittäminen on keskeisessä asemassa tulevissa maakunnissa. Maakuntiin tullee lisäksi omat maaseutuyksikkönsä. Metsäsektorin kannalta näyttää hankalalta, jos metsäelinkeino ei ole täysillä mukana kokonaisuudessa”, hän kirjoittaa.

”Maakuntauudistuksessa esille on noussut tarve myös metsäkeskuksen sulautumisesta maakuntavirastoihin. Jos metsäasiat saadaan jo maakuntavirastoa valmisteltaessa mukaan toimintaan, voi rooli olla merkittävä. Myöhemmin edessä voipi olla huutolaispojan asema”, Mäki-Hakola pohtii.

METSÄLEHTI