MUUT LEHDET: Metsätietokiista on digiaikakauden merkki

Metsävaratiedosta parhaillaan käynnissä oleva kiista antaa Helsingin Sanomien mukaan esimakua digitaloudesta.

Metsävaratiedosta parhaillaan käynnissä oleva kiista antaa Helsingin Sanomien pääkirjoituksen mukaan esimakua digitaloudesta.

”Kiista metsävaratiedoista on hyvä esimerkki, miten mutkikasta tietä digitaalinen talous saattaa edetä. Valmista tietoa on olemassa valtavasti, ja sen hyödyntämiseen liittyy suuria taloudellisia intressejä. Lakeihin kirjatut periaatteet heijastelevat kuitenkin enimmäkseen vanhaa maailmaa.”

”Siksi kiistan osapuolet vetoavat ympäristötiedon saatavuuteen tai tietosuojaan, vaikka asian ytimessä on raha.”

”Toistaiseksi tarkan tiedon jakaminen on käytännössä edellyttänyt maanomistajan lupaa. Tähän metsäalan yritykset haluaisivat muutoksen. Ne vetoavat digitaalisen talouden ja julkisten tietovarantojen käytön edistämiseen: metsävaratieto on kerätty pääosin julkisin varoin, joten sen pitäisi olla yleisesti käytössä.”

”Myös Euroopan komissio on painostanut Suomea tietojen julkistamiseen ja uhannut viedä asian EU:n tuomioistuimeen. Komissio nojaa ympäristötiedon julkista saatavuutta koskevaan direktiiviin. Metsäyritykset viittaavat komission kantaan, vaikka direktiivin varsinainen tarkoitus on antaa kansalaisille oikeus ympäristön tilaa koskevaan tietoon”, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

METSÄLEHTI