Myyräkanta kasvaa etelässä

Pohjois-Suomen viime syksyn myyrähuippu on romahtanut.

Kuvaaja: Wikimedia Commons
Kuvaaja: Wikimedia Commons

Etelä- ja Itä-Suomen myyräkannat ovat selvässä kasvussa, kun taas Keski- ja Länsi-Suomessa myyriä on niukasti. Pohjoisen viime syksyn myyrähuippu puolestaan on romahtanut tai laskussa, osoittavat Luonnonvarakeskuksen tutkimukset.

Pelto- ja metsämyyrien kannat ovat jatkaneet viime vuonna alkanutta nousuaan Etelä- ja Itä-Suomessa. Myyrät ovat kevään koepyyntien perusteella talvehtineet vähintään kohtalaisesti ja elossa säilyneet yksilöt ovat aloittaneet kesäisen lisääntymiskautensa vauhdilla.

Myyrien huiman lisääntymistehon vuoksi on hyvinkin odotettavissa, että kannat saavuttavat huipputiheydet ensi syksynä.

Laajalla alueella eteläisellä Pohjanmaalla, Suomenselällä ja Keski-Suomessa myyräkannat ovat perin alhaiset. Myyrähuippu ajoittui näillä seuduilla viime syksyyn, minkä jälkeen kannat ovat huvenneet tähän päivään asti. Odotettavissa on, että myyrät alkavat osoittaa runsastumisen merkkejä alkaneen kesän aikana. Seuraava myyrähuippu saavutettaisiin tällöin näillä aluella syksyllä 2017.

Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa oli viime vuonna hyvin laaja-alainen myyrähuippu. Kainuussa ja Pohjois- Pohjanmaalla kannat ovat odotetusti romahtaneet, mutta pohjoisemmassa Suomessa tilanne on vielä vaihteleva.

Lapissa myyriä vilisi vielä paikoin toukokuun viimeisellä viikolla, paikoin oli tyhjää. Vaikka myyräkanta olisi romahtamassa, niin usein myyriä vielä näkyy lumen sulamisen jälkeen. Kyseessä ovat yleensä romahtavan kannan rippeet, joiden odotetaan katoavan petojen ja tautien saattelemana jo alkukesällä.

Pohjois-Suomessa on jälleen näköpiirissä pari hiljaista myyrävuotta.

METSÄLEHTI