Opiskelijat innovoivat uusia puutuotteita – tuloksena puiset ikkunalasit, seinälaattoja ja joogamatto

Opiskelijat pääsivät käyttämään luovuuttaan ruotsalaisen yliopiston kurssilla, kun heille annettiin tehtäväksi keksiä uusia käyttötarkoituksia männylle.

Signaporelaiset opiskelijat keksivät ruotsalaiselle männylle uusia käyttötarkoituksia Tukholmassa sijaitsevassa teknillisessä yliopistossa KTH:ssa.

Kurssi oli osa yrittäjyyden ja innovoinnin koulutusohjelmaa, ja se toteutettiin yhteistyössä sahateollisuusjärjestö Swedish Woodin kanssa. Aikaa tuotteiden suunnitteluun annettiin noin 3 kuukautta.

Puu näkyy läpi

Lim Shu Xin, Jolyn Moh Sherina Toh ja Richard Goh keksivät kehittää puisia ikkunoita, jotka ovat kevyempiä kuin lasista tehdyt ikkunat. Läpinäkyvyyden astetta pystyttiin säätelemään aina 80 prosenttiin asti. Valo suodattui puun läpi kauniisti.

Tekijöiden mukaan yksi hyvä puoli puun käyttämisessä ikkunoina on sen eristävyys, sillä ilmastonmuutoksen jatkuessa sään ääri-ilmiöt korostuvat. Nämä puusta tehdyt ikkunat estävät kesällä sisätiloja kuumenemasta liikaa ja talvella taas viilentymästä.

Puumateriaalin käyttöä ikkunoissa on tutkittu aikaisemminkin KTH:ssa. Yliopisto uutisoi jo kaksi vuotta sitten kehittäneensä massatuotantoon soveltuvan valmistusmenetelmän. Siinä puusta poistetaan kemiallisesti ligniini, minkä jälkeen puu muuttuu valkoiseksi. Tämän jälkeen se kyllästetään läpinäkyvällä polymeerillä, ja niin sanottu lasi on valmis.

Puusta tehdyt ikkunat suodattavat valoa kauniisti. Täysin kirkkaita niistä ei saa, mutta 80 prosentin läpinäkyvyysaste on mahdollista saavuttaa. Kuva: Swedish Wood

Sisustukseen sopiva

Toinen opiskelijoiden keksinnöistä oli puusta tehty seinälaatta. Sen kehittäjät Alena Genevieve Soo Ai Lin, Goe Meng Hui ja Kee Wan Qi kertovat, että puiset tiilet ovat helppoja asentaa paikalleen, sillä ne kiinnittyvät toisiinsa kuin palapelin palat. Lisäksi ne ovat halvempia ja ympäristöystävällisempiä kuin tavalliset laatat.

Joie Tan, Vesali Ellango, Yeo Kai Yan ja Yong Zi Fong keksivät Wood3-nimisen toimistokäyttöön sopivan kompaktin työskentelypisteen, jonka seiniin voitiin lisätä kiinteiksi kalusteiksi esimerkiksi hyllyjä tai tuoleja.

Ryan Na Yi Rong, Daniel Chew, Hower Lee Hao Zhe ja Law Keng Ying taas kehittivät puisen reikiä sisältävän oven, johon voitiin helposti kiinnittää erilaisia hyllyjä ja naulakoita ilman, että työhön tarvittiin ollenkaan vasaraa tai nauloja.

Muita kurssilla esiteltyjä keksintöjä olivat muun muassa korkista tehty joogamatto ja puiset lastenrattaat.

”Opiskelijat osoittivat suurta mielenkiintoa ja uteliaisuutta mäntyä kohtaan, sillä se oli uusi materiaali suurimmalle osalle heistä. Heistä kiinnosti erityisesti ruotsalaisen männyn uusiutuvuus luonnon raaka-aineena, joka tukee kestävämpää elämäntapaa. On selvää, että ympäristöasiat ovat tärkeitä tälle sukupolvelle”, sanoo Swedish Woodin Interior & designin johtaja Charlotte Dedye Apelgren.

Alena Genevieve Soo Ai Lin, Goe Meng Hui ja Kee Wan Qi esittelevät kehittämiään puisia seinälaattoja. Kuva: Swedish Wood
Reikiä sisältävään oveen voidaan helposti kiinnittää erilaisia irrotettavia hyllyjä tai naulakoita. Kuva: Swedish Wood

Kommentit

Ei vielä kommentteja.