Paalainvalmistaja Fixteri hakeutui konkurssiin

Toimitusjohtaja: Fixteri-koneiden varaosapalvelut ja huolto on turvattu jatkossakin.

 Nuorten metsien harvennuspuun korjuuseen tarkoitetut Fixteri-paalaimet on asennettu Logman-metsäkoneiden rungolle.  (Kuva: Mikko Riikilä)
Nuorten metsien harvennuspuun korjuuseen tarkoitetut Fixteri-paalaimet on asennettu Logman-metsäkoneiden rungolle. (Kuva: Mikko Riikilä)

Pienpuupaalaimia valmistava jyväskyläläinen Fixteri Oy on jättänyt konkurssihakemuksen Keski-Suomen käräjäoikeudelle.

Fixterin kohtaloksi koitui metsähakkeen ja energiapuun kysynnän mureneminen vuonna 2015. Samalla energiapuun korjuukoneiden markkinat romahtivat ja Fixterin orastavaa nousua lupaillut tulos sakkasi. Vuonna 2015 yhtiön liikevaihto oli 572 000 euroa ja liiketoiminnan tappio 812 000 euroa.

Fixterin suurimmat omistajat ovat pääomasijoittajia. Toimitusjohtaja Minna Lappalainen omistaa vähemmistöosuuden yhtiöistä.

Nuorten metsien harvennuspuun korjuuseen tarkoitetut Fixteri-paalaimet on asennettu Logman-metsäkoneiden rungolle. Kaikkiaan koneyhdistelmiä on Logmanin mukaan myyty vajaat kymmenen. Fixteri-paalaimet valmistettiin Jyväskylän Vaajakoskella.

Fixteri ensiesiteltiin 2003. Teknisen kehittelyn ja uuden korjuuidean markkinointi metsäalalle vei noin vuosikymmenen. Paalaimien myynti oli viriämässä 2010-luvulla juuri ennen valtion energiapolitiikan käännöstä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Keskisuomalainen.

”Fixteri-teknologian tarina jatkuu”

Toimitusjohtaja Minna Lappalainen kertoo, että asiakkaiden käytössä olevien Fixteri-koneiden varaosapalvelut ja huolto on turvattu jatkossakin. Hän uskoo, että Fixteri-teknologian tarina jatkuu.

”Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet kehittämämme pienpuun paalaustekniikan kilpailukyvyn, mutta meidän kaltainen pieni firma ei kestänyt hallituksen energiapolitiikan ristiriitaisuutta. Bioenergiapuheista huolimatta nuorten metsien hoitoala on puolittunut vuodesta 2010. ”

Lappalainen ennakoi, että energiapuun korjuukonemarkkinat elpyvät vasta kun päätöksiä uusista biojalostamoista vahvistetaan. Fixterin aika täyttyi ennen sitä.

Fixterin kehittämän teknologian tulevaisuus selviää lähiviikkoina.

”Tahtotila tarinan jatkumiselle on vahva. Nähtäväksi jää, jatkuuko tarina suomen kielellä vai jossain muualla.”

Lisätty toimitusjohtaja Lappalaisen kommentit klo 11.17.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa