Pesonen: Metsäteollisuuden tes on modernisoitava

Metsäteollisuuden työehtosopimus on Suomen vanhanaikaisimpia, Metsäteollisuus ry:n puheenjohtaja Jussi Pesonen arvioi.

Metsäteollisuuden työehtosopimuksen modernisointi on saatava käyntiin, Metsäteollisuus ry:n puheenjohtaja ja UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen arvioi. Pesosen mukaan nykyinen sopimus on kallis ja jäykkä eikä vastaa nyky-ympäristön vaatimuksia.

”Tosiasiat on tunnustettava, joten totean, että meidän teollisuudellamme on yksi Suomen vanhanaikaisimmista työehtosopimuksista”, Pesonen totesi torstaina Uusiutuva metsäteollisuus -seminaarissa Helsingissä.

Pesosen mukaan nykysopimuksella teollisuuden ei-strategisten tehtävien, esimerkiksi puukentän ja tuotevarastojen, ulkoistamista on lähes mahdotonta toteuttaa.

”Meille riittäisi esimerkiksi Metallin tes tässä asiassa, mutta olemme siitä vielä kaukana.”

Vanerin tuotanto kasvaa nyt Virossa

Pesosen mukaan Suomen metsäteollisuudessa on myös Euroopan lyhin vuosityöaika. Vaikka työehtosopimus mahdollistaa koneiden käytön jouluna ja juhannuksena, sopimuksen mukaiset kompensaatiot vievät mahdollisuudet työn lisäämiseen.

Ja esimerkiksi vaneritehtailla koneet seisovat viikonloppuisin, koska työehtosopimuksessa määritellyt korvaukset tekevät viikonlopputuotannosta kannattamatonta.

”Kysyntää ja raaka-ainetta markkinoilla kyllä olisi. Vanerin tuotantoa kasvatetaankin nyt Virossa, ei Suomessa”, Pesonen kertoi.

Jäykkyydet voivat johtaa sulkemisiin. Pesonen otti esiin paperiteollisuuden sulkemistilastot: Suomesta on suljettu paperitonnistoa viimeisen 10 vuoden aikana noin 40 prosenttia, kun vastaava luku Euroopassa ja Ruotsissa on vain 25 prosenttia.

”Syynä on se, että emme ole kyenneet tekemään muutoksia ajoissa”, hän korosti.

Puukauppa Puukauppa