Puukauppa vilkasta, kantohinnoissa pieni nousu

Kantohinnat ovat nousseet viime vuoden huhtikuusta 3–4 prosenttia.

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat tammi-huhtikuussa yksityismetsistä 10,6 miljoonaa kuutiota puuta, mikä oli 11 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana ja 40 prosenttia enemmän kuin keskimäärin.

Tukkien ostomäärä oli 4,6 miljoonaa kuutiota, 46 prosenttia enemmän kuin keskimäärin. Myös kuitupuun ostomäärä, 5,6 miljoonaa kuutiota, oli 36 prosenttia keskimääräistä enemmän.

Kuusitukin ja havukuitupuun kantohinnat ovat nousseet neljä prosenttia viime vuoden huhtikuusta ja mäntytukin sekä koivukuitupuun kolme prosenttia.

Huhtikuussa mänty- ja kuusitukista maksettiin keskimäärin 55–57 euroa kuutiolta. Hinta vaihteli alueittain ja hakkuutavoittain 39 ja 59 euron välillä. Koivutukin keskihinta oli 42 euroa kuutiolta ja vaihteli 30 ja 45 euron välillä.

Kuitupuiden keskikantohinta oli 15–18 euroa kuutiolta ja hinta vaihteli 10 ja 19 euron välillä.

Kantohintojen vaihteluun vaikuttaa korjattavan puuston kokonaismäärä, puun laatu, runkojen koko, hakkuutapa, metsä- ja kaukokuljetusmatka, maasto sekä korjuuajankohta. Tämän vuoksi puun hinta saattaa vaihdella paljonkin jopa vierekkäisillä kohteilla.

Kommentit (1)

  1. metsä-masa

    Hyvä ja selkeä perustelu kantohintojen vaihteluun, tämä on suuri ihmettelyn aihe osalle metsänmyyjistä !

Puukauppa Puukauppa