Puun hintaralli jatkuu Ruotsissa

Metsänomistajayhdistys VVDS sekä Sveaskog nostivat puunhintojaan. Hintataso on kohoamassa odotettua korkeammalle.

Ruotsin Värmlannissa ja Taalainmaan eteläosissa toimiva metsänomistajayhdistys VVDS sekä maanlaajuisesti toimiva  Sveaskog ovat korottaneet puunhintojaan. Edellisen kerran hintoja nostettiin joulukuussa.

Asiasta tänään keskiviikkona uutisoineen ATL-verkkolehden mukaan hintataso on kohoamassa korkeammalle kuin on uskottu. Joulukuun korotusten ennakoitiin olevan ostajien kipurajalla, mutta nyt sekä tukin että kuitupuun hintoja nokitettiin uudestaan.

VVDS korotti havukuidun tienvarsihinnan 535 kruunuun (48 euroa), korotus joulukuun hintaan oli 30 kruunua. Koivukuitupuun hintaa nostettiin saman verran ja uusi hinta on 575 kruunua (52 euroa). Polttopuun hinta nousi 50 kruunulla 400 kruunuun (36 euroa)

Ruotsissa puu hinnoitellaan kuorettomina kuutioina, Suomessa kuoripäällisinä, joten hintoja ei voi suoraan verrata. Kuoretonta puuta menee kuitupuukuutioon 12–13 prosenttia enemmän. Näin sama puun hinta tuottaa Ruotsissa myyjälle vähemmän tuloja kuin meillä.

Korotuksen jälkeen VVDS:n hinnasto on samalla tasolla kuin Etelä-Ruotsissa toimivan Södra Skogsägarnan. VVDS välittää jäsentensä puuta kuten suomalaiset metsänhoitoyhdistykset. Södralla puolestaan mittavaa metsäteollisuutta, kuten Metsäliitto Osuuskunnalla meillä.

”Puulla on erinomainen kysyntä ja asiaidemme maksuhalu puusta on hyvä, joten pystyimme kohottamaan jäsenillemme maksettavan puun hintaa”, totesi VVDS:n toimitusjohtaja Anders Alm ATL:lle.

Aiemmin VVDS toimitti paljon puuta vientiin, mutta Ruotsin hyvän kysynnän ansiosta vientikauppa on nyt tauolla.

Myös Ruotsin valtion omistama metsäyhtiö Sveaskog korotti ostohinnastojaan lähes koko maassa. Tukilla hintaa nostettiin 80-100 kruunua (7-9 euroa). Kuitupuun hintoja nostettiin 25 kruunulla ja uusi hinta on 500 kruunua (45 euroa).

Myös Sveaskog perustelee korotuksiaan teollisuuden kovalla puuntarpeella.

Puukauppa Puukauppa