Rankapuu ja latvusmassa jyräävät edelleen energiapuukaupassa

Alkuvuonna pystykauppojen hinnat laskivat edelliseltä neljännekseltä hieman.

Energiapuukauppaa käytiin vilkkaasti alkuvuonna. Kauppoja tilastoitiin Luonnonvarakeskuksen seurantaan 810 000 kuutiota, mikä on 40 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Viime vuoden viimeiseen neljännekseen verrattuna laskua tuli kuitenkin kolmannes.

Ostomäärästä liki puolet (366 000 kuutiota) oli rankapuuta ja niin ikään lähes puolet (347 000 kuutiota) latvusmassaa. Muita energiapuulajeja kertyi selvästi vähemmän – kokopuuta 71 000 kuutiota ja kantoja 26 000 kuutiota.

Rangasta maksettiin pystykaupoissa keskimäärin 5,1 ja hankintakaupoissa 28,1 euroa kuutiolta. Pystykaupoissa hinta laski edelliseltä vuosineljännekseltä neljä prosenttia ja hankintakaupoissa nousi neljä prosenttia.

Latvusmassasta maksettiin pystykaupoissa keskimäärin 4,6 euroa ja hankintakaupoissa 15,5 euroa kuutiolta. Latvusmassan yksikköhinta nousi edelliseltä vuosineljännekseltä pystykaupoissa yhdeksän prosenttia ja hankintakaupoissa hinta laski 12 prosenttia.

Keskimääräisten ja energiapuulajittaisten hintojen alueellinen vaihtelu oli tavalliseen tapaan suurta. Esimerkiksi latvusmassan kuutiohinta pystykaupassa vaihteli 2,5 eurosta 6,3 euroon. Korkeinta hintaa maksettiin Etelä-Suomessa, pienintä Etelä-Pohjanmaalla. Rankapuun hinnat vaihtelivat 3,4 eurosta 11,9 euroon. Eniten rangasta maksettiin Etelä-Pohjanmaalla, vähiten Kymi-Savon alueella.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat