Riga Wood Finland Oy:n liikevaihto kasvoi viime vuonna kuudella miljoona eurolla 25,3 miljoonaan, liiketulos liki kaksinkertaistui 1,3 miljoonaan samoin kuin alimman rivin nettotulos 1,17 miljoonaan euroon.
Omavaraisuusaste nousi lähes kymmenellä prosenttiyksiköllä 48,3 prosenttiin. Rahoitusvelkaa yrityksellä oli vuoden lopussa 3,3 miljoonaa euroa.
Koivutukin käyttö kasvoi viidenneksellä
Riga Wood Finland on Sastamalassa toimiva koivuviilutehdas. Tehtaanjohtaja Mika Heikkonen hehkuttaa vuoden olleen erittäin hyvä.
”Teimme useilla tuotantomittareilla uusia ennätyksiä, merkittävimpänä uusi tuotantoennätys ja sen myötä raaka-aineen hankintamääräkin oli uusi ennätys.”
Tuotantomäärä nousi noin viidenneksellä 77 000 kuutioon ja koivutukin käyttö samassa suhteessa 144 000 kuutioon.
Heikkonen korostaa onnistunutta puunhankintaa, sillä koivutukki on hankittu noin 160 toimittajalta vain yhden henkilön työpanoksella. Valtaosa kertymästä tulee toimituspuuna tehtaalle, mutta myös suoria ostoja metsänomistajilta on.
”Koivutukin hinnan nousu pystyttiin viemään lopputuotteen eli koivuviilun hintaan. Energiaksi menevien sivutuotteiden hintakehitys paransi osaltaan liikevaihtoa.”
Tuotannon ja liikevaihdon kasvu johtui pääosin siirtymisestä kuusipäiväiseen työviikkoon. Työvuorojen lisäys hoidettiin osittain vuokratyövoiman avulla.
Maltillinen kasvu jatkunee
Riga Woodilla on takanaan kaksi vahvaa kasvun vuotta. Sitä ennen liikevaihto pysyi pitkään vajaassa 15 miljoonassa. Heikkonen arvioi kuluvaa vuotta, että kasvu jatkuu, mutta maltillisemmin.
Heikkosen mukaan kasvu ja nyt tehty ennätystulos ovat paljolti seurausta raaka-aineen hankinnan onnistumisesta.
”Venäjän hyökkäyssota ja talouspakotteet, joiden vuoksi venäläistä vaneria ei tule Euroopan markkinoille, ovat vaikuttaneet myönteisesti emoyhtiön toimintaan.”
Riga Woodin emoyhtiö, latvialainen Latvijas Finieris on Euroopan suurin koivuvanerin valmistaja.
Viime vuonna Riga Wood Finland antoi Ukrainalle tukea noin 570 000 euroa.
”Tuen määrä on suhteutettu ostetun raaka-aineen määrään, joten kiitos kuuluu kaikille meille puuta myynneille.”
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.