Ruotsin metsänomistajayhdistykset korottavat puun ostohintoja

Korotuksia perusteltiin muun muassa kasvaneella puun tarpeella.

Kaikki Ruotsin metsänomistajajärjestöt ovat viime viikkojen aikana korottaneet jäsenilleen ostamansa puun hintoja.

Eteläisen Ruotsin alueella toimiva Södra nosti sekä tukki- että kuitupuun tienvarressa maksettavia kuutiohintoja 30 kruunulla (2,88 euroa). Lisäksi yhtiö ilmoitti korottavansa korjuutaksoja kompensoidakseen kohoavia polttoaineen hintoja yrittäjille.

Keski-Ruotsin Mellanskog puolestaan korotti maaliskuun alkupuolella tukin ja kuitupuun tienvarressa maksettavia listahintoja 20 kruunulla (1,92 euroa) kuutiolta. Syyksi kerrottiin kasvanut puun tarve sekä kohonneet korjuukustannukset, jotka myyjän on katettava puusta tienvarressa saamallaan kauppahinnalla.

Kovimmat korotukset ilmoitti viime viikolla Pohjois-Ruotsin Norra. Se nostaa kuusitukin tienvarsihintaa 30-60 kruunulla (2,88-5,77 euroa) ja mäntytukin hintaa 60-80 kruunulla (5,77-7,67 euroa).

”Hinnan korotusten taustalla ovat sekä sellun että sahatavaran hyvät markkinanäkymät”, sanoo ostopäällikkö Patrik Jonsson Norrasta.

Ruotsissa metsänomistajayhdistyksillä on omaa puunjalostusta ja puunhankintaa, joten niiden toiminta muistuttaa enemmän Metsäliitto Osuuskuntaa kuin meikäläisiä metsänhoitoyhdistyksiä. Suurin metsänomistajayhdistyksistä on Södra, joka on Ruotsin suurimpia metsäteollisuusyrityksiä.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ruotsissa ilmestyvä sanomalehti ATL.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa