Sahateollisuus ry: Epävarmuus jatkuu, mutta ala investoi tulevaisuuteen

Venäjän hyökkäys, korona ja inflaatio varjostavat sahateollisuuden näkymiä.

Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama epävarmuus heijastuu myös suomalaisen sahatavaran kysyntään. Markkinoiden epävarmuutta lisää covid-pandemian massiivisena jatkuvat vaikutukset esimerkiksi Kiinassa, totesi Sahateollisuus ry:n puheenjohtaja Tommi Sneck torstaina Wood from Finland -konferenssissa Helsingissä.

Tilannetta ei helpota, että laukkaava inflaatio ja korkojen nousu heikentävät kuluttajien luottamusta. Myös rakennusmateriaalien hintojen nousu sekä tavaravirtojen tasapainon muutos vaikuttaa markkinoihin tavalla, jota on hänen mukaansa vaikea ennustaa.

Toisaalta sahoilla tehdään parhaillaan tarpeellisia investointeja. Sneckin mukaan taustalla on sahateollisuuden kannattavuuden koheneminen viime vuonna, mikä paikkasi edellistä laihaa vuosikymmentä.

Ilmastotietoisuuden kasvu lisää puutuotteiden kysyntää maailmalla, totesi puolestaan Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori.

Suomalaisen sahateollisuuden mahdollisuudet hyödyntää tätä kehitystä riippuvat hänen mukaansa erityisesti kustannuskehityksestä sekä kotimaisen raakapuun saatavuudesta.

Vuonna 2021 sahatavara oli Suomen neljänneksi tärkein vientiartikkeli. Sahatavaran ja sen jalosteiden viennin arvo nousi 2,8 miljardiin euroon ja metsänomistajille tukkipuusta maksetut kantorahatulot 1,9 miljardiin euroon.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa