Sahateollisuus ry kritisoi Rauman jättisahahanketta

Yksityisten sahojen järjestö pelkää kilpailun karkaavan käsistä. Kyytiä saavat myös yritystuet.

Yksityisen sahateollisuuden etujärjestö Sahateollisuus ry kritisoi Metsä Group -ryhmän hanketta rakentaa Raumalle uusi suursaha.

Kritiikin kärki kohdistuu yritystukiin, joista etenkin päästökauppakompensaatio ja energiaverojen palautukset ovat järjestön mukaan haitallisia tasaveroisen investointiympäristön kannalta.

”Suuret metsäteollisuuskonsernit hyötyvät näistä yritystuista. Niiden turvin myös konsernien sahateollisuus pystyy investoimaan reippaammin, kuten viime perjantaina julkistettu valtava sahahanke kertoo”, toimitusjohtaja Kai Merivuori sanoo järjestön tiedotteessa.

”Itsenäinen sahateollisuus ei näistä tuista hyödy.”

Ylimitoitettu hanke

Merivuori pitää tuotannoltaan 750 000 kuutiometrin sahasuunnitelmaa reippaasti ylimitoitettuna.

”Länsirannikolla on jo nyt sadan kilometrin matkalla viisi suurta sahaa kilpailemassa samoista raaka-aineista ja markkinoista. Jättisahan myötä kilpailu karkaisi käsistä.”

Järjestö ihmettelee myös, että miten sahateollisuuden tuotoilla pystytään rahoittamaan 200 miljoonan euron investointi. Merivuori epäileekin, että yritystukien ja selluteollisuuden suurvoittojen turvin vääristetään sahateollisuuden kilpailua.

Sahateollisuus ry kritisoi voimakkaasti metsäintegraattien käytäntöä, jossa sahateollisuus on yhdistetty osaksi isompia biojalostustoimialoja.

”Sahateollisuus tulee nostaa pörssiyrityksissä omaksi tulos- ja raportointiyksiköksi, jonka kannattavuudelle on asetettava samat tavoitteet kuin yritykselle muutenkin. Tämä korjaisi puumarkkinan vääristymän, sahateollisuuden kannattavuuden ja loisi edellytykset kehittää saha- ja puutuoteteollisuutta terveeltä pohjalta ja vastuullisesti.”

 

Puukauppa Puukauppa