Sahauksen hyvä alkuvuosi tyssäsi

Sahatavaratuotanto lähti tänä vuonna hyvin liikkeelle, mutta kasvu on pysähtynyt. Sahateollisuus ry kantaa huolta etenkin tukin hinnoista ja Aasian-rahdin kohoavista kustannuksista.

Sahatavaran vientimäärä kasvoi kahden ensimmäisen kuukauden aikana 18 prosenttia edellisvuodesta, 1,4 miljoonaan kuutiometriin, yksityisten sahojen Sahateollisuus ry kertoo katsauksessaan.

Viennin keskihinta pysyi ennallaan – kuusen hinta nousi 2,5 ja männyn laski 2,9 prosenttia.

Etenkin Kiinan-vienti kasvoi. Kuusisahatavaralla kasvua oli yli 40 prosenttia ja mäntytavaran vienti jopa nelinkertaistui. Keskihinta putosi lähes viidenneksellä, koska kasvu tuli heikkolaatuisesta tavarasta.

Egypti on ollut vaikea markkina, mutta edelleen määriltään toiseksi suurin. Hinnat putosivat yli kymmenellä prosentilla ja vientimäärät neljänneksellä.

Kolmanneksi tärkein vientimaa Japani osoitti positiivisia lukuja, vientimäärä kasvoi 13 prosenttia ja hinnat nousivat muutaman prosentin.

Aasian-logistiikka on perustunut konttiliikenteeseen, mutta konttirahdit nousivat huhtikuussa yli kaksinkertaisiksi. Konttirahteja on korvattu irtotavaraa vievillä bulkkilaivoilla, joista ensimmäiset ovat lähteneet kohti Kiinaa.

Sahateollisuus ry arvioi rahtikorotusten kustannusvaikutuksen 20 euroksi sahatavarakuutiota kohden. Järjestö pitää tukinhintoja kohtuuttomina ja rahtikustannus heikentää puustamaksukykyä entisestään.

Puukauppa Puukauppa