Sahaus kannatti Ruotsissa vähemmän huonosti

Maailmalla merkkejä, että sahatavaran hinnat saavuttaneet pohjalukemat.

Sahojen tuottoprosentit ovat laskeneet Suomessa nopeammin kuin Ruotsissa kahden viime vuoden aikana, ja putosivat syksyllä alimmalle tasolleen 15 vuoteen, metsäteollisuutta seuraava Wood Resources International raportoi.

Alentuneen kysynnän vuoksi tukinhinnat ovat laskeneet sekä Suomessa että Ruotsissa yli vuoden ajan. Raaka-ainekustannus ei ole kuitenkaan laskenut samaan tahtiin kuin sahatavaran hinnat, mikä on supistanut sahauksen kannattavuutta molemmissa maissa.

Suomessa sahatavaran hinnat ovat alhaisemmat kuin Ruotsissa, minkä vuoksi käyttökatteet ovat pudonneet naapurimaata nopeammin.

Sahayritysten tuloskunto on heikko laajemminkin. Wood Recources International näkee kuitenkin merkkejä, että sahatavaran hinnat saavuttivat syyskaudella pohjalukemat monilla markkinoilla. Sekä Yhdysvaltojen että Kanadan länsiosissa sahauksen käyttökatteet paranivat hienoisesti.

Itävallassa sahauksen kannattavuus oli pitkään matala, mutta tuottoprosentit paranivat viime vuonna. Taustalla oli myrsky- ja hyönteistuhohakkuista seurannut tukin ylitarjonta ja hintojen lasku.

Sahauksen kannattavuus on parantunut myös Venäjällä Siperian-puolella.

Puukauppa Puukauppa