Sahaus nostaa puutuoteteollisuutta

Työ- ja elinkeinoministeriön toimialakatsauksen mukaan tuottavuus ei ole kuitenkaan kehittynyt kuten muilla teollisuuden aloilla.

Talouden positiivinen vire näkyy puutuoteteollisuuden liikevaihdossa, mutta ei kannattavuudessa. Työ- ja elinkeinoministeriön katsauksen mukaan liikevaihto on kasvanut etenkin sahauksessa, mikä selittyy sahatuotteiden suurella viennin kasvulla. Kasvua on myös rakennuspuusepäntuotteissa, siinä taustalla on kotimaisen rakentamisen elpyminen.

Laskua on sen sijaan puutalojen valmistuksessa, joskin suunta näyttäisi kääntyvän ylöspäin. Kotimaisen rakentamisen nousu tulee näkymään myös pientalojen rakentamisessa ja nostaa valmistajien liikevaihtoa.

Tuottavuuden parantamisessa puutuoteteollisuudessa ei ole onnistuttu yhtä hyvin kuin muualle teollisuudessa. Esimerkiksi sahauksessa tulosta nakertavat valuuttakurssien muutokset, vahva euro, kuljetuskustannukset ja raaka-aineen hinta, katsauksessa todetaan.

Historiallinen käänne luvassa

Uusiutuvan energian toimialakatsauksessa ennakoidaan uusiutuvan energian käytön ohittavan fossiilisten käytön Suomessa ensi vuoden aikana. Muutos on historiallinen ja selittyy uusilla investointien (muun muassa Äänekosken biotuotetehdas ja Naantalin monipolttoainelaitos) täysimääräisellä käyttöönotolla.

Viime vuonna uusiutuvien osuus oli 34 prosenttia energiankulutuksesta ja fossiilisten 38 prosenttia.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa