Sahoilla lakkoillaan helmikuussa, Teollisuusliitto järjestää kolmipäiväisen suurlakon

Teollisuusliitto on erityisen huolissaan paikallisen sopimisen aiheuttamista muutoksista.

Teollisuusliitto on kertonut uusista työtaistelutoimista. Helmikuun puolivälissä (12.–14.2.) on luvassa kolmipäiväinen suurlakko, jonka piirissä on noin 60 000 työntekijää.

Lakko tuntuu myös metsäsektorilla. Mekaanisessa metsäteollisuudessa lakkoillaan niin isojen yhtiöiden kuin yksityisten sahoilla. Lisäksi lakkoillaan metsäteknologiayrityksissä, muun muassa Ponssella, Deerellä ja Keslassa.

Lakoilla vastustetaan Petteri Orpon hallituksen työttömyysturvan ja työsuhdeturvan heikennyksiä sekä lakko-oikeuden rajoituksia.

”Teollisuusliitto jatkaa lakkoruuvin kiristämistä. Emme hyväksy työntekijän suojaksi säädettyjen rakenteiden romuttamista. Hallituksen heikennyksillä ei ole mitään tekemistä työllisyyden kanssa. Kyse on puhtaasti ideologiasta, jonka elinkeinoelämä on sanellut hallituspuolueille”, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo tiedotteessa.

Liitto on huolissaan etenkin paikallisen sopimisen aiheuttamista muutoksista työehtojen tasossa, valvonnassa ja työntekijöiden edustuksessa.

”Hallituksen ajamien työmarkkinamuutosten seurauksena heikkoihin paikallisiin sopimuksiin puuttuminen on mahdotonta. Riskit erityisesti sille, että ulkomaalainen työvoima työskentelee työehtosopimusten perälautakirjaukset alittaen, on valtava. Uudistus on aito uhka työehtojen valvonnan ja tason sekä kaksien työmarkkinoiden syntymisen kannalta”, Aalto toteaa.

Hän vertaakin paikallisen sopimisen kokonaisuutta Juha Sipilän hallituksen epäonnistuneeseen taksiuudistukseen.

”Paikallisen sopimisen kokonaisuus on työmarkkinoiden oma taksiuudistus. Sen häviäjiä ovat työntekijöiden ohella kotimaiset yrittäjät, jotka eivät halua kilpailla heikoilla työehdoilla. Uudistuksen voittajat löytyvät hämäristä alihankkijoista ja paljon ulkomaalaisia työllistävistä yrityksistä.”

Kommentit (1)

  1. Niin, mikäpä oli esim. Keiteleen viime geissin paikallisen sopimisen tahto, tarkoitus ja päämäärä? Ammattiliitto kuitenkin julmasti saartoi yhtiön saadakseen tahtonsa läpi! Oikeaa sosialismityranniaa pahimmillaan.

Puukauppa Puukauppa