Saksassa hakattiin viime vuonna 60 miljoonaa kuutiota tuhopuuta

Tämän kesän sateet ovat hillinneet hyönteistuhoja Saksassa.

Saksan metsätalous on kärvistellyt viime vuodet pahojen hyönteistuhojen kanssa. Vuonna 2020 Saksassa hakattiin puuta kaikkiaan 80 miljoonaa kuutiometriä. Määrästä noin 60 miljoonaa kuutiota korjattiin kaarnakuoriaisten tai myrskyn aiheuttamien tuhojen vuoksi. Tilastotiedot julkaisi Statistische Bundesamt.

Tuhojen vuoksi korjatusta puusta 72 prosenttia hakattiin hyönteistuhojen ja 17 prosenttia myrskyjen takia. Hyönteistuhot ovat kohdistuneet kuuseen, pihtaan ja mäntyyn.

Metsänomistajille hyönteistuhot ovat aiheuttaneet raskaat taloudelliset tappiot. Tien varteen toimitetusta tuhopuusta on maksettu metsänomistajille noin 30 euroa kuutiometriltä. Hinta ei aina ole riittänyt kattamaan edes korjuukustannuksia.

Tuoreen havutukkipuun hinnat ovat sen sijaan olleet Saksassa tänä vuonna vahvassa nousussa.

”Kuusitukista maksetaan Etelä-Saksassa Baden-Württenbergin osavaltion alueella laadusta riippuen keskimäärin noin 110 euroa kuutiolta tien varressa”, kertoo Forstamt Emmendingenissä työskentelevä metsäammattilainen Stephan Schweiger.

Kuluvan kesäkauden runsaat sateet ovat hillinneet kirjanpainajatuhoja, mutta kolmen edellisen vuoden tuhoja on maanlaajuisesti korjaamatta edelleen noin 30 miljoonaa kuutiometriä.

”Havupuiden lisäksi viime vuosien kuivuus aiheuttaa ongelmia jo pyökillekin, joka on alueellemme tyypillinen puulaji”, sanoo Schweiger.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat