Teollisuusliiton Aalto: Mekaanisessa metsäteollisuudessa tuskin vältytään työtaisteluilta

Neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta ovat liiton mukaan pahasti kesken.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto varoittaa mekaanisen metsäteollisuuden työnantajia työmarkkinahäiriöistä. Alan yrityskohtaiset neuvottelut ovat pahasti kesken ja edenneet takkuillen: sopimuksia on toistaiseksi saatu tehtyä vasta kahden yrityksen kanssa, jotka ovat pienemmästä päästä.

Kaikkiaan sopimuskumppaneita on noin 200.

”Jo tässä vaiheessa on selvää, että työtaisteluilta metsän yrityksissä tuskin vältytään. Aika alkaa yksinkertaisesti loppua kesken”, Aalto totesi torstaina järjestön valtuuston kokouksessa.

Ne yritykset, jotka solmivat sopimuksen Teollisuusliiton kanssa nopeammin, saavat varmistettua työrauhan, Aalto muistutti.

”Pahimmassa tapauksessa uudenvuoden jälkeen ainoat puut, mitkä liikkuvat tässä maassa, ovat kuivuneita joulukuusia.”

Aalto otti vahvasti kantaa myös työehtojen jälkisuojan puolesta. Tätä ovat työnantajat kyseenalaistaneet.

”Me emme hyväksy tilannetta, jossa jäsentemme työehtoja heikennetään sopimuksettomassa tilassa. Mikäli tällaista myöhemmin tapahtuu, on liitto valmis reagoimaan asiaan niin oikeudellisin kuin järjestöllisin toimenpitein jäsentensä työehtojen suojelemiseksi. Valitettavasti meillä on jo nyt tiedossa yrityksiä, joissa on henkilöstölle ilmoitettu yksipuolisesti työsuhteen ehtojen heikennyksistä 1.12. alkaen. Näille yrityksille sanon, että perästä kuuluu.”

Mekaanisen metsäteollisuuden nykyinen tes päättyy kuluvan vuoden lopussa.

Myös paperiteollisuudessa haasteita

Myös paperiteollisuuden tes-neuvottelut ovat takkuilleet. Paperiliiton mukaan työehtosopimukset kattavat tällä hetkellä lähemmäs 50 prosenttia paperiteollisuuden työntekijäjäsenistä. Isoista yrityksistä Metsä Groupin kanssa neuvottelut ovat kesken ja UPM:n kanssa neuvottelut eivät ole varsinaisesti päässeet alkuun. Paperiliitto onkin uhannut UPM:ää lakolla vuoden alusta.

Liiton mukaan neuvotteluja on päivittäin ja osapuoliin on luotu yhteydet.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat