Tervan tuotanto loppuu, ellei rekisteröintirahoja saada kasaan

EU vaatii rekisteröimään kaikki markkinoille tuotavat kemikaalit 1.6.2018 mennessä. Eläköön terva -yhdistys kerää parhaillaan lahjoituksia tervan rekisteröintiä varten.

Varainkeruuseen perustettu Eläköön terva -yhdistys kerää parhaillaan yrityksiltä, säätiöiltä ja järjestöiltä lahjoituksia tervan rekisteröinnin kustannuksiin.

Tervan rekisteröiminen on suomalaisen mäntytervan tuotannon elinehto, sillä EU:n kemikaaliasetuksen mukaan kaikki markkinoille tuotavat kemikaalit täytyy rekisteröidä 1.6.2018 mennessä. Ilman rekisteröintiä tervan kaupallinen valmistaminen kielletään.

Eläköön terva -yhdistyksen mukaan rekisteröinti esiselvityksineen maksaisi 200 000 euroa, mikä on ylivoimaisen suuri summa pienille tervayrittäjille.

Nyt yli puolet rahoista on saatu kokoon. Tänä kesänä Kirkkohallitus, Suomen kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden ovat lahjoittaneet yhdistykselle yhteensä 125 000 euroa.

Tervan valmistus on osa maamme kulttuurihistoriaa, sillä sitä on tuotettu täällä jo 1500-luvulta asti. Tervaa käytetään muun muassa kirkkojen paanukattojen ja veneiden suojaamiseen.

METSÄLEHTI