Tukin vienti Saksasta ennätystahdissa

Korona pudotti tienvarsihinnat korjuukustannusten tasolle.

Tukkipuuta vietiin Saksasta vuoden alussa ennätystahtiin ja lähes puolet viennistä suuntautui Kiinaan, metsäteollisuuden markkinoita seuraava Wood Resources International raportoi.

Tukkien vienti Saksasta on kasvanut voimakkaasti viimeiset viisi vuotta, 2,1 miljoonasta kuutiometristä viime vuoden 7,4 miljoonaan kuutiometriin. Tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden toimitukset olivat 38 prosenttia viime vuotta korkeammat.

Kiinasta on nopeasti tullut Saksan tukkien suurin markkina lähes 50 prosentin osuudella. Tämän vuoden tammi-huhtikuussa vienti Kiinaan oli lähes 2,4 miljoonaa kuutiometriä. Kasvu on ollut nopeaa, sillä vielä vuonna 2017 Saksasta ei käytännössä toimitettu tukkeja Euroopan ulkopuolelle.

Sahatukkien alkuvuoden markkinatilannetta voi Saksassa luonnehtia rauhattomaksi. Vientikysyntä on ollut vahvaa, mutta tuoreen, terveen tukin tarjonta niukkaa.

Koronaviruksen vuoksi sahoja suljettiin maaliskuussa, jolloin kotimainen tukinkysyntä putosi. Vuoden alussa nähty hinnannousu suli ja myös vientihinta laski. Ensimmäisen vuosineljänneksen lopulla hinnat putosivat tasolle, joka riitti vain kattamaan korjuukustannukset.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut