Uniper puuhaa metsätähteistä lentobensaa Ruotsissa

Fortumin osaomistama Uniper aikoo rakentaa Ruotsiin uusiutuvan lentobensiinin valmistuslaitoksen yhdessä eteläafrikkalaisyhtiön kanssa.

Fortumin murheenkryyni Uniper valmistelee uusiutuvan lentopolttoaineen valmistamista Ruotsissa yhdessä eteläafrikkalaisyrityksen kanssa. Raaka-aineena on määrä käyttää metsätähteitä.

Uniperin on määrä rakentaa uusiutuvan lentobensiinin valmistuslaitos yhdessä eteläafrikkalaisen Sasol-yhtiön kanssa. Sasol on maailmanlaajuisesti toimiva energia- ja kemianteollisuuden yritys. Suomen valtion omistama Fortum omistaa edelleen yli puolet Saksassa toimivasta Uniperista.

Uniperin laitoksen sijaintipaikaksi on kaavailtu Sollefteån kuntaa. Laitoksen tuotantomääräksi tavoitellaan kymmenes osa Ruotsin sisäisessä lentoliikenteessä käytettävästä polttoaineesta. Uniper on tehnyt hankkeesta aiesopimuksen Sollefteån kunnan kanssa. Rakentamisen on tarkoitus alkaa vuonna 2024

Sollefteå sijaitsee Vaasan tasalla lähellä Pohjanlahden rannikkoa. 

Myös uusiutuvan energian hankkeillaan aiemminkin mainetta hankkinut ST1:n valmistelee metsätähteitä käyttävän lentopolttoainelaitoksen rakentamista Göterborgiin. Hanketta valmistellaan yhdessä Ruotsin suurimpiin lukeutuvan metsäyhtiö SCA:n kanssa.

SCA:n ja ST1:n laitoksen on määrä valmistua ensi vuonna. Ensi vaiheessa tuotannon painopiste on uusiutuvan dieselin tuotannossa, mutta jatkossa lentokoneiden polttoaineen osuuden on määrä kasvaa.

Suomalaistaustaisten yritysten lisäksi Etelä-Ruotsin metsänomistajien metsäyhtiö Södra valmistelee lentobensiiniä metsäraaka-aineesta valmistavan laitoksen rakentamista Etelä-Ruotsiin. Södra valmistelee laitosta yhdessä hollantilaisen lentoyhtiö KLM:n kanssa.

Kommentit (1)

  1. Panu

    Hyvä esimerkki siitä että puusta voi tehdä melkein mitä vaan. Valitettavasti maailma Suomen hallitusta myöten on kovin rakastanut fossiilisiin polttoaineisiin. Kun katsotaan uusiutumisaikaa niin on päivänselvää, että myös kotimaista turvetta tulisi suosia kaikissa tilanteissa fossiilisiin nähden.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut

Kuvat