Vapo myy lämpöliiketoimintansa – ostaja aikoo kasvattaa yhtiötä

Kauppa edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksynnän Suomessa ja Ruotsissa.

Vapo on sopinut lämpö- ja sähköliiketoimintansa eli Nevel Oy:n myynnistä ranskalaiselle sijoitusyhtiö Ardianille. Velaton kauppahinta on noin 656 miljoonaa euroa, se maksetaan käteisenä kaupan vahvistamisen jälkeen.

”Aiomme kasvattaa yhtiötä, investoimme ja palkkaamme lisää henkilökuntaa. Investoimme lisää Nevelin tuotantolaitosten, verkkojen tehokkuuden ja ympäristöystävällisyyden parantamiseen. Investointiohjelman suuruusluokka on toistakymmentä miljoonaa euroa”, kertoo Ardianin sijoitusten hallinnoinnista Pohjoismaissa vastaavan Enordicin hallituksen puheenjohtaja Eero Auranne.

Vapo aikoo kaupasta saatavilla varoilla muun muassa vahvistaa tasettaan, kasvattaa asemaansa kansainvälisillä kasvualustamarkkinoilla ja jatkaa investointeja aktiivihiilen tuotannon laajentamiseen.

Turpeen käytön lasku vaikutti myyntipäätökseen

Vapo käynnisti kesäkuussa Nevelin vaihtoehtojen tarkastelun. Tuolloin arvioitiin, että energiaturpeen käyttö puolittuu Suomessa vuoteen 2025 mennessä, mikä pienentäisi Vapon energiaturpeesta saatavaa kassavirtaa. Kesän ja syksyn aikana on selvinnyt, että energiaturpeen käyttö vähenee Suomessa ennakoituakin nopeammin, mikä osaltaan vaikutti Vapo päätökseen myydä Nevel.

Nevel omistaa ja operoi yli 130 energiantuotantokohdetta sekä vastaa yli 40 kaukolämpöverkon toiminnasta Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Viime vuonna yhtiö myi energiaa 1,7 terawattituntia. Oikaistu liikevaihto viime vuodelta oli noin 101 miljoonaa euroa. Nevelin palveluksessa työskentelee noin 130 asiantuntijaa.

Kauppa pyritään viemään läpi vuoden loppuun mennessä. Se edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksynnän Suomessa ja Ruotsissa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat