Versowoodilla raju tulospudotus

Viimeinen rivi näyttää miinusta ensimmäisen kerran viiteen vuoteen.

Maan suurin sahayhtiö Versowood Oy teki kesäkuun lopussa päättyneenä tilivuotenaan liikevaihtoa 353,3 miljoonaa euroa, jossa oli laskua 38,8 miljoonaa euroa.

Tulosnumerot putosivat rajusti. Varsinaisen toiminnan kannattavuutta mittaava liiketulos putosi 18,9 miljoonasta 1,4 miljoonaan.

Rahoituskulut ja satunnaiserät huomioon ottava viimeisen rivin nettotulos putosi 11,1 miljoonasta 5,8 miljoonaa euroa tappiolliseksi. Tätä ennen nettotulos on viimeksi ollut tappiolla tilikaudella 2014/2015.

Yhtiön omavaraisuus säilyi sahayhtiöiden vertailussa kohtuullisena ja supistui 1,2 prosenttiyksiköllä 34,7 prosenttiin. Yhtiöllä oli tilikauden lopussa velkaa 159,3 miljoonaa euroa, josta hivenen yli puolet korotonta lainaa.

”Liikaa negatiivisia juttuja”

”Tulokseen ei voi olla missään nimessä tyytyväinen”, toimitusjohtaja Ville Kopra toteaa. ”Tukin ja sahatavaran hintasuhde oli todella huono ja käyttökate sen myötä puolittui.”

Kopran mukaan tilikauteen ylipäätään osui liikaa negatiivisia juttuja. Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota himmensi kaupankäyntiä tilikauden alkupuolen osalta.

Sitten tuli kuuden viikon lakko, joka vei Versowoodilta 200 000 kuutiometriä suunnitellusta tuotannosta ja noin 50 miljoonaa euroa liikevaihdosta.

”Talvi ei tuonut kaivattua helpotusta puuhuoltoon. Sahatavaran hinta laski noin viidenneksellä, mutta puunhinta laski vain nimellisesti.”

Sen jälkeen korona toi epävarmuutta, mikä kuitenkin keväällä kääntyi positiiviseksi asiaksi, kun ihmisillä on ollut aikaa remontoida paikkoja kuntoon.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat