Vitsaus piileskelee mökeillä ja liitereissä

Syksyn edistyessä myyräkuumetartuntoja alkaa ilmaantua eri puolilla Suomea, muistuttaa Luonnonvarakeskus.

Syksyn edistyessä myyräkuumetartuntoja alkaa ilmaantua eri puolilla Suomea, muistuttaa Luonnonvarakeskus Luke.

”Myyräkuume on Puumala-viruksen aiheuttama infektiotauti. Se kuuluu munuaisoireisiin verenvuotokuumeisiin”, kertoo professori Heikki Henttonen Lukesta

Vain metsämyyrä levittää tätä virusta. Puumala-virus tarttuu ihmiseen useimmiten hengitysteitse, kun metsämyyrän ulostetta tai virtsaa sekoittuu pölyn mukana hengitysilmaan.

Näin voi tapahtua, kun pilkotaan puuliiterissä klapeja tai siivotaan kesämökkiä, jossa on ollut metsämyyriä.

”Mökkisiivous kannattaa tehdä alkukesällä, jolloin myyräkannat ja virusta levittävien metsämyyrien määrät ovat pienimmillään”, Henttonen opastaa.

Hänen mukaansa tehokkain keino myyräkuumeen välttämiseen on käyttää hiirenloukkuja. Kuolleesta myyrästä virus ei enää leviä.

Siivoukseen kannattaa käyttää kosteaa riepua, jotta virusta mahdollisesti sisältävät pölyt eivät leviä. Myös hengityssuojaimet voivat olla hyödyllisiä.

Myyräkuumeen oireina on aluksi korkea kuume, pahoinvointi ja päänsärky. Selkä voi kipeytyä munuaisten kohdalta ja jotkut saavat näköhäiriöitä. Munuaisten toiminta saattaa häiriintyä. Viisi prosenttia sairastuneista tarvitsee dialyysihoitoa.

Myyräkuumeen itämisaika on pitkä: vähintään kaksi, usein kolme viikkoa, mutta voi olla jopa kuusi viikkoa. Tämä vaikeuttaa oireiden aiheuttajan jäljittämistä.

Virustautina myyräkuumeeseen ei ole varsinaista lääkehoitoa, vaan hoito on oireenmukaista. Rokotetta myyräkuumeeseen ei ole.

Kuva: Taneli Mielikäinen

METSÄLEHTI