Valikoima laajenee – Kierrätyslannoitteet ovat tulossa metsään

Orgaaniset lannoitteet sallitaan metsien hoidossa tänä syksynä, kunhan niillä on tuotestatus.

Putretti-metsälannoitetta kokeillaan kolmella metsätilalla. Yksi kohteista sijaitsee Evolla, jossa metsäalan opiskelijat levittivät lannoitetta koealoille.
Putretti-metsälannoitetta kokeillaan kolmella metsätilalla. Yksi kohteista sijaitsee Evolla, jossa metsäalan opiskelijat levittivät lannoitetta koealoille.

Orgaanista Putretti-metsälannoitetta on tämän syksyn aikana kokeiltu kolmella metsätilalla. Yksi kohteista on Evo, jossa Hämeen ammattikorkeakoulun bio- ja luonnonvara-alan yksikön opiskelijat levittivät lannoitetta 2 700 neliömetrin alalle.

Lannoitteen levityssuhde on 4 500 kiloa lannoitetta hehtaarille. Koulutuspäällikkö Antti Sipilä uskoo, että metsän saamat ravinteet lisäävät sietokykyä tuhoojia vastaan.

”Metsä on kuivaa mäntykangasta, ja se reagoi hyvin lisäravinteisiin. Terve puu kestää tuhoajia paremmin kuin puu, joka kärsii ravinteiden puutteesta”, Sipilä sanoo.

Putretti koostuu 75-prosenttisesti kompostista, joka saadaan Labio Oy:ltä. Loppuosa on puutuhkaa Lahti Energia Oy:ltä. Pilottiin on haettu Ruokaviraston lupa.

Tuotestatus tarvitaan

Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Titta Berlin kertoo, että lannoitelainsäädännön uudistaminen on tulossa voimaan lokakuun aikana.

”Uudesta lannoitelainsäädännöstä puuttuu orgaanisten metsälannoitteiden kielto, eli orgaanisia lannoitteita, jotka voidaan luokitella tuotteiksi, voidaan käyttää metsissä.”

EU:n lannoitevalmisteasetuksen mukaisilla kierrätyslannoitevalmisteilla tuotestatus on, eli niitä saa jo käyttää metsälannoituksessa. Toisaalta, jos kierrätyslannoitteella ei ole tuotestatusta, sitä ei saa käyttää.

”Halusimme tällaisen varovaisuusperiaatteen mukaisen rajoituksen lainsäädäntöön. Ainoan poikkeuksen tästä tekee tuhka.”

Tuotestatus on jutun kirjoitushetkellä asetustasolla Suomessa vain betonimurskeella, jota voidaan käyttää lannoittejakeena.

Käytännössä jatkossa tarvitaan ympäristöviranomaisen lausunto tai jätteeksi luokittelun päättymistä koskevana ratkaisu ympäristöluvassa, jotta lannoitetta voidaan käyttää metsässä.

Selkeyttä lupakäytäntöön

Parhaillaan on menossa ympäristöministeriön vetämä selvitystyö kierrätyslannoitteiden tuotteistamista koskevaan sääntelyyn.

”Todennäköisesti meille tulee uusi lupaviranomainen, jolle keskitetään tuotestatuksen myöntäminen,” Titta Berlin sanoo.

Berlin on varovainen arvioidessaan orgaanisten lannoitteiden tulevaisuutta. Hänen mukaansa jatkotutkimusta ja -mietintää tarvittaneen vielä siitä, tuleeko orgaanisille lannoitteille levitysrajoituksia.

”Aika myös näyttää, paljonko kierrätyslannoitteita riittää metsäpuolelle. Uskon kuitenkin, että kierrätyslannoitteiden jalostusasteen nostolla saadaan lisää käyttäjiä.”

Aalto-yliopiston tohtorikoulutettava Hanna Vanhanen kertoo, että Putretti-kierrätyslannoitteessa on kolme prosenttia typpeä, yksi prosentti fosforia ja kaksi prosenttia kaliumia kuivapainoa kohti. Hän korostaa, että on järkevää ottaa kotimaiset ravinteet hyötykäyttöön.

”Halusimme kehittää kierrätyslannoitteen, joka sopii myös pienille metsäkuvioille. Siihen Putretin multamainen rakenne soveltuu hyvin.”

Metsälannoituskokeilun toteuttavat Labio Oy sekä Aalto-yliopisto. Nyt käynnistyneet Putretti-pilotin tutkimukset kestävät vuoteen 2028 saakka.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat