Lukijalta | Miten kuningatar päätyi savotalle

Antti Heikkisen Metsälehti Makasiinissa 2/2021 ollut kolumni kuningatar Elisabeth II:n metsävierailusta Tehdaspuun työmaalla Toivakassa toukokuussa 1976 vaatii tarkennuksen.

Britannian hovin ja Suomen suurlähetystön edustajat kävivät tarkastamassa kaikki vierailujärjestelyt. Kun esitimme, että metsäkäyntiä varten raivattaisiin polut metsään, kuten oli tapana usein muun muassa Kymi-yhtiön hallituksen retkeilyillä, he kielsivät sen jyrkästi. He halusivat, että kuljettaisiin ”luonnonmetsässä”. Niin tehtiin.

Ohjelman mukaan kuningattaren olisi pitänyt vaihtaa autossa maastoon sopivammat kengät, mutta tämä tapahtui vasta lounaspöydässä. Tuskin hän kuitenkaan sai sukkiaan rikki metsäkävelyn aikana.

Se oli virhe, että hattupäiselle kuningattarelle tarjottiin kypärä käteen. Kuningattaren kuviteltu kenkutuskäyrä saattoi johtua enemmän jostain muusta kuin metsässä kompuroimisesta.

Retki kenttälounaineen onnistui hyvin. Vieraille näytettiin suomalaista puunhankintaa hakkuusta nippu-uittoon. Erityisesti Pika 75 -hakkuukone teki vieraihin vaikutuksen.

Se, miten osa suomalaisista toimittajista ja kuvaajista käyttäytyi metsäretken aikana, on eri tarina. Sitä tuskin näytetään Pyykön dokumentissa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat