Metsä Groupin Hämälä: ”Kun ollaan pohjalla, niin sieltä lähdetään nousuun”

Maailman suurin sellunvalmistaja Suzano nosti jo sellun hintaa.

Metsä Group järjesti toimittajavierailun Äänekosken tehtaille eilen maanantaina. Kuva: Mikko Häyrynen
Metsä Group järjesti toimittajavierailun Äänekosken tehtaille eilen maanantaina. Kuva: Mikko Häyrynen

Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä arvioi sellumarkkinoiden näkymiä sikäli positiivisiksi, että kun ollaan pohjalla, niin sieltä lähdetään nousuun. Tuore tieto on, että maailman suurin sellunvalmistaja, brasilialainen Suzano, on nostanut hintojaan.

Tuore tieto on myös, että Metsä Groupin tarjoamissa puunhinnoissa on laskua.

”Puunhinnat määräytyvät markkinoilla. Monilla tuotealoilla oli kaksi vuotta erittäin korkea suhdanne ja päälle tuli Venäjän-tilanne, ja nähtiin voimakasta puunhintojen nousua. Nyt monilla tuotannonaloilla on ilmoitettu tuotannonrajoituksista ja markkinan heikkeneminen näkyy puun hinnassa.”

Tehostettu jäsenhankinta vastaus puumarkkinoiden tiukentumiseen

Metsä Group -konsernin emoyhtiö Osuuskunta Metsäliitto on tänä vuonna tehostanut jäsenhankintaansa ja jäsenmäärä on kasvanut muutamalla prosentilla.

Taustalla on teollisuuden uusinvestoinneista vääjäämättä seuraava tiukempi kilpailu raakapuusta.

Metsä Groupin Äänekosken kertopuutehtaan on määrä käynnistyä vuonna 2026, ja se lisää pääasiassa kuusitukin käyttöä 400 000 kuutiolla.

Hämälän mukaan metsäteollisuuden isojen uusinvestointien aika on kuitenkin ohi, mutta uusintainvestointeja tehdään.

Uudet tuotteet: ratsuväki on jo paikalla

Teollisuuden huomio kääntyy siihen, että miten rajallisesta määrästä puuvaroja voidaan saada enemmän jalostusarvoa, mikä tarkoittaa sekä jatkojalostusta että uusia tuotteita.

Uusien tuotteiden suhteen Hämälä on toiveikas, että niiden tuotteistamisessa onnistutaan ja ne tuovat lisäarvoa ennen kuin puuvarojen riittävyys alkaa todella rajoittaa teollisuuden kasvua.

”Ratsuväki on jo paikalla.”

Suurempi lisäarvo tuo puustamaksukykyä kannolle saakka, Hämälä näkee.

Metsä Groupin uusia, potentiaalisia ison volyymin tuotteita ovat puupohjaiset tekstiilit sekä muotoonpuristetut, lähinnä muovisia kertakäyttöastioita ja elintarvikepakkauksia korvaavat selluvalutuotteet.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa