Metso-ohjelma saa 5 miljoonaa euroa lisää

Metsien käytön kasvaessa on myös syytä huolehtia niiden monimuotoisuudesta, valtiovarainministeri Petteri Orpo totesi.

Hallitus panostaa ensi vuoden budjetissa kestävään kehitykseen. Valtiovarainministeriön (VM) budjettiesityksessä esimerkiksi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuus ohjelma Metson rahoitukseen on luvassa viisi miljoonaa euroa lisää.

”Aikana, jolloin ja asetetaan odotuksia metsien käytön lisäämiselle uusiutuvan energian tuotantoon ja metsäteollisuuden tarpeisiin, meidän on entistä enemmän huolehdittava kestävän kehityksen mukaisesti meidän monimuotoisesta luonnostamme. Tämä on konkreettinen teko siihen suuntaan”, valtiovarainministeri Petteri Orpo linjasi budjetin esittelytilaisuudessa.

Lisäksi budjettiesitykseen tulee sisältymään ensimmäistä kertaa tarkastelu kestävän kehityksen huomioon ottamisesta. Laajempi kestävän kehityksen budjetointi aloitetaan vuoden 2019 budjetin yhteydessä.

Uusia veroesityksiä ei VM:n esityksessä ole, vaan niistä päätetään budjettiriihessä kuun lopulla.

Kemera ennallaan, metsäkeskukselta leikataan

Maa- ja metsätalousministeriölle VM esittää ensi vuodeksi 2,6 miljardia euroa, mikä on 17 miljoonaa euroa enemmän kuin kuluvan vuoden talousarviossa. Suurimman osan ministeriön potista vie maa- ja elintarviketeollisuus. Luonnonvaratalouden määrärahat, johon metsätalous kuuluu, nousevat nettomääräisesti runsaalla kolmella miljoonalla eurolla.

Kemeran rahoitus pysyy runsaassa 56 miljoonassa eurossa, mikä on täsmälleen saman verran kuin kuluvan talousarviossa. Lisäbudjetissa kemeralle tuli kuitenkin tänä vuonna vielä 11 miljoonaa euroa lisää. Metsäluonnon hoidon edistämiseen – ympäristötukeen ja metsäluonnon hoitohankkeisiin – on luvassa runsaat 5 miljoonaa euroa, mikä on kaksi miljoonaa euroa enemmän kuin tämän vuoden budjetissa.

Suomen metsäkeskuksen rahoitusta sen sijaan leikataan vajaalla kahdella miljoonalla eurolla, leikkaukset kohdistuvat metsätieto-, tarkastus- ja elinkeinopalveluihin. Lisärahaa on luvassa tutkimukselle sekä maanmittaustoiminnalle.

Ympäristöministeriön suojelurahoitusta kasvatetaan. Luonnonsuojelualueiden hankintaan eli lähinnä Naturan ja Metso-ohjelman toteutukseen on luvassa liki 22 miljoonaa euroa, mikä on miljoona euroa enenmmän kuin kuluvan vuoden budjetissa. Mnisteriön rahoitus kuitenkin kutistuu 180 miljoonaan euroon, mikä on 7 miljoonaa euroa vähemmän kuin viime vuoden varsinaisessa talousarviossa. Rahoitusta leikataan muun muassa ministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen toimintamenoista sekä järjestöjen tuista.

Seuraavaksi eri ministeriöt neuvottelevat VM:n kanssa budjettiesityksestä ja kuun lopussa hallitus käsittelee esitystä. Budjetti julkaistaan syyskuussa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus