Kommentti | Tehtaita suljetaan lisää

Uhattuna voivat olla Metsä Groupin Joutsenon tehdas ja UPM:n Kaakkois-Suomessa sijaitsevat laitokset, Petri Koskinen kirjoittaa Metsälehden pääkirjoituksessa.

Stora Enso ilmoitti syyskuun alussa sulkevansa Sunilan tehtaan Kotkassa. (Kuva: Stora Enso)
Stora Enso ilmoitti syyskuun alussa sulkevansa Sunilan tehtaan Kotkassa. (Kuva: Stora Enso)

Stora Enso sulkee Kotkan Sunilan sellutehtaan, mutta kenelle kellot soivat seuraavaksi? Tätä kysyy toimittaja Mikko Riikilä reportaasissaan. Kysymys on aiheellinen, koska puu ei riitä millään kaikille tehtaille Suomessa seuraavassa metsäteollisuuden huippusuhdanteessa.

Kun kaikki uudet tehtaat pääsevät vauhtiin, tarvitaan 15 miljoonaa kuutiota enemmän puuta kuin tällä hetkellä. Sitä ei pystytä haalimaan Suomen metsistä, eikä aukkoa pysty paikkaamaan tuontia lisäämällä ­– ellei itärajan takana tapahdu ihmeitä. Raakapuun markkinoiden näkymät säilyvät siis vahvoina.

Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä ennakoi Metsälehdessä huhtikuussa, että ”sopivassa suhdannetilanteessa heikoimmat kuolevat”. Metsä Groupilla ei ole Hämälän mukaan aikomus olla heikoimpien joukossa. Tästä huolimatta Metsä Groupin Joutsenon tehtaan tulevaisuus voi olla vaakalaudalla, kun kuitupula pahenee. UPM:llä suurimmat haasteet raaka-aineen saatavuudessa siintävät Kaakkois-Suomessa sijaitsevilla tehtailla.

Stora Enso sai äskettäin uuden toimitusjohtajan Uponorin toimitusjohtaja Hans Sohlströmistä, joka sitoutui Stora Ensoon ensi töikseen ostamalla miljoonalla eurolla yhtiön osakkeita. Tuntuu hyvältä, että Stora Enson johto on suomalaisissa käsissä, kun Jukka Härmälän Amerikan-seikkailun muistot ovat jo haalistuneet.

Sohlström on aiemmin johtanut kuituyhtiö Ahlstrom-Munksjötä, Ahlstromia ja Ahlström Capitalia. Hän on marinoitu teollinen järjestelijä, jolle sopisi hyvin UPM:n ja Stora Enson yhdistäminen. Metsäjättien sulauttamisessa olisi nykyisessä markkinatilanteessa järkeä. Yhtiöiden strategiat täydentäisivät toisiaan, eivätkä ne kilpaile keskenään.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa