Pohjoisen puulle miljoona kuutiota lisää menekkiä

Stora Enso kääntää toisenkin Oulun tehtaan paperikoneista kartongille.

Stora Enson päätös muuntaa Oulun tehtaan toinenkin entinen paperikone kartongille lisää entisestään Pohjois-Suomen puunkäyttöä. Kuvassa tehtaan kartonkilinjasto viime helmikuussa. (Kuvaaja: Eeva Riihelä)

Stora Enso muuntaa Oulun tehtaan toisenkin käytöstä poistetun paperikoneen kuluttajapakkauskartongille.

Oulun tehtaan nykyinen kuitupuun käyttömäärä on 2,5 miljoonaa kuutiometriä.Investointi nostaa sen 3,5 miljoonaan kuutiometriin.

”Suunnittelemme, että hankimme lisäyksen Oulun nykyiseltä hankinta-alueelta”, metsäjohtaja Janne Partanen sanoo.

Nykyinen hankinta-alue tarkoittaa koko Pohjois-Suomea ja keskisen Suomen pohjoisia osia.

Partasen mukaan Pohjois-Suomessa on potentiaalia lisätä harvennuksia. Hän muistuttaa myös, että vuosi sitten suljettu Kemin Veitsiluodon paperitehdas supisti Stora Enson pohjoista kuitupuun käyttöä kahdella miljoonalla kuutiometrillä.

Vaikka miljoona kuutiometriä kuitupuuta ostettaisiin kokonaisuudessaan harvennuksilta, niin samalla liikkuu myös tukkipuuta.

Partanen ei halua arvioida kerrannaisvaikutuksia mutta to­teaa, että yhtiöllä on Veitsiluodossa edelleen mäntysaha ja Pohjois-Suomessa on useita yksityisiä sahayhtiöitä, joiden kanssa tehdään yhteistyötä.

Ostomäärien kasvattaminen alkaa osapuilleen vuosi ennen tehtaan käynnistymistä eli alkuvuonna 2024.

”Osto-organisaatio pidetään riittävän vahvana.”

Miljardi-investointi

Odotetun investoinnin arvo on noin miljardi euroa, ja uuden, muunnetun koneen arvioidaan käynnistyvän alkuvuonna 2025.

Uudella linjalla valmistetaan taivekartonkia ja päällystettyä valkaisematonta kartonkia. Vuosikapasiteetti tulee olemaan 750 000 tonnia ja kuitupuun käyttö kasvaa miljoonalla kuutiometrillä. Lisäys on sekä havu- että lehtikuitua.

Samalla Stora Enson noin kahden miljoonan tonnin markkinasellutuotannosta 250 000 tonnia kääntyy yhtiön omaan kartonkituotantoon.

Oulun tehtaan toinen paperikone muutettiin valmistamaan pintakartonkia vuonna 2021. Nyt uudistettava toinen paperikone tekee siitä yh­tiön mukaan Euroopan kustannuskilpailukykyisimmän taivekartonkikoneen.

Toimitusjohtaja Annica Bresky toteaa tiedotteessa, että uusiutuvat pakkaukset ovat jatkossakin yhtiön suurin strateginen kasvualue.

”Niiden markkinat kasvavat nyt ensimmäistä kertaa nopeammin kuin muovipohjaisten pakkausten markkinat.”

Puunhankinnan pohjoinen hot spot

Metsä Groupin Kemin biotuotetehdas ja Stora Enson Oulun kartonkikone lisäävät kuitupuun käyttöä yhteensä 5,5 miljoonaa kuutiota. Seudulla pöhisee myös muuten, sillä Junnikkala rakentaa Ouluun sahaa, joka käyttää tukkia 0,7 miljoonaa kuutiota.

Metsänhoitoyhdistys Oulun Seudun toiminnanjohtaja Tapio Kylmänen sanookin, että Oulun-Kemin seudusta on tulossa hot spot -alue etenkin kuitupuulle.

”Uskon, että tarvittavat puumäärät löytyvät – ja jos kerrankin saataisiin puusta oikeaa hintaa.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa