Pohjoisessa tiukka linja

Eurooppan metsien suojelu lisääntyy hitaasti. Suojelutavoissa on selviä eroja.

Likipitäen neljäsosa Euroopan metsäalasta, lähes 50 miljoonaa hehtaaria, on jollakin tavalla suojeltu. Tiukka suojelu – korkeintaan vain vähäisiä toimia suojelualueella sallittu – on ominaista sekä Pohjois- että Lounais-Euroopalle, kun taas Keski-Euroopalle on tyypillistä aktiivisten luonnonhoitotoimien harjoittaminen suojelualueilla.

Eri maiden erilaisten suojelukäytäntöjen vieminen vertailukelpoiseksi tilastoksi ei ole helppoa. Alan ministeriöiden yhdyselin Forest Europe on kuitenkin tehnyt koosteen.

Eniten tiukasti suojeltuja metsiä on Suomessa. Pinta-alassa Ruotsi tulee toisena ja Ukraina kolmantena. Tiukan suojelun suhteellinen ykkönen on Liechtenstein, joka on suojellut lähes viidenneksen pienestä metsäalastaan. Aktiivisen luonnonhoidon suhteellinen ykkönen on melko vähämetsäinen maa Moldova.

Joissakin maissa, missä metsiä on vähän jäljellä, siitä vähästä on suojeltu paljon. Suhteellisesti vähämetsäisin maa – Islantia lukuun ottamatta – on Alankomaat, jonka vähästä metsäalasta on suojeltu 17 prosenttia.

Parinkymmenen vuoden tarkastelussa Euroopan metsien suojeluala on kasvanut kolmen promillen vuosivauhtia.

Lähde:Forest Europe

TIUKAN SUOJELUN TOP 3

Suomi 1 913 000 ha

Ruotsi 361 000 ha

Ukraina 293 000 ha

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Ei kategoriaa

Blogit ja Kolumnit

Tuloksia ei löytynyt

Keskustelut

Kuvat

Tuloksia ei löytynyt