Keskustelut Metsänomistus 20kV:n linjat maan alle!

Esillä 7 vastausta, 11 - 17 (kaikkiaan 17)
 • 20kV:n linjat maan alle!

  Merkitty: 

  Puhelin soi, nuorimies sanoi suunnittelevansa Carunan 20kV:n linjojen maahan kaivamista. Varsinaisena asiana oli että haluaisivat tehdä yhden muuntamon lisää Korpituvan palstan nurkalle, oli merkannut jo alustavasti paikkaakin ja lupasi lähettää karttoja. Minä vastasin kohteliaasti kuin se entinen vanhapiika kosintaan: ”Voi kun tämä tuli vähän yllättäen, minä tarvitsen miettimisaikaa, mutta sen minä nyt kyllä voin jo sanoa, että vastaus ei tule olemaan kieltainen.”

  Olen täällä kai jo aiemmin moneen kertaan, asiaa käsittelevissä ketjuissa, kertonut että minua ei sähkölinjat ole juurikaan vaivanneet. Yksi 20kV:n tolppa ja sitten jakelujännite tolppaa juuri sen verran kun tarvitaan linjan tuomiseen tontille. Siitä huolimatta tuo puhelu oli ihan iloinen yllätys, siitä että silläkin kylällä tapahtuu taas jotakin. Naapurilla katoaa alle 4ha peltolohkolta peräti 6 tolppaa. Jakelujännitteen piuhoja ei panna toki maan alle, mutta uuden muuntamon myötä sitäkin linjaa puretaan pala.

  Siskon poika hihkui riemusta, oli saanut jossain pelloillaan puhuttua myös jakelujännitteet maan alle, kun oli tarjonnut että hän vaikka tekee kaivinkonetyön Carunalle ilman, kaivurillaan. Eivät ottaneet ilmaista työtä, mutta lupasivat panna piuhat maahan.

  Metsänomistajien suhteen tilanne paranee myös huomattavasti, piuhat kaivetaan maahan, pääsääntöisesti, entisille johtokaduilleen, joten niiden olemassa olon voi melkein sitten unohtaa ja johtokadut halutessaan metsittää.

  Mielenkiintoista suunnitelmassa oli se, että nyt tulee uusi muuntamo vain kahdelle, kesäasunto käytössä olevalle, entiselle maatilalle. Toki siinä yhteydessä voidaan purkaa aika ongelmallinen pala jakelujänniteverkkoa maantien ylityksineen. Eikä 20kV:n linja muuntamon takia pitene yhtään.

  Mites on muualla, onko suunnitelmia? Ainakin tien varteen siirroista on puhuttu kovasti, mutta kaivetaanko maahan?

  Terveisin Korpituvan Taneli

 • jees h-valta

  Tanelin kulmille onnittelut että saatte piuhat sinne minne ne kuuluukin! Kun vielä keskijännitekatuja alettaisiin samoin kaapeloida olisi jo vaikutusta minullekkin.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Nimenomaan keskijännitteen (20kV) maapapeloinnista on tässä kyse. Jakelujännitteen piuhoja pannaan maahan vain sellaisissa tapauksissa, joissa uudet muuntamot sijoittuvat niin että jakelujännitteen kaapelit rakennetaan uusiksi. Tässä tänään kuulin että niitä uusia muuntamoita tulee runsaasti. Jokainen toimiva maatila saa ihan oman muuntamon.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Nimetön

  Minä asun Elenian alueella ja omassa pitäjässäni kaapelointia on tehty alue kerrallaan ja aika pieniäkin alueita jossa on ollut huonokuntosia avolinjoja mutta taloja tiheässä ryppäässä, samalla on mennyt maahan 20kw linja kuin jakelujännite linjatkin.  Siistejä muuntajakoppeja on ilmestynyt mutta ei hetikään jokaiselle toimivalle maatilalle omaa.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Meneehän niitä maatilojakin tietenkin useampikin samalla muuntamolla, tarpeeksi tehokkaita muuntajiahan kyllä löytyy. Nykyiset toimivat maatilat vain ovat sen verran kaukana toisistaan että yhteismuuntamo kaatuu etäisyyteen. Näyttää olevan nykyinen taktiikka sellainen, ettei jakelujännitteen piuhoja kovin paljon venytellä, eikä ainakaan viedä maanteiden yli eikä ali.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Visakallo Visakallo

  Nykytekniikka vaatii tasaisen jännitteen kaikissa käyttöpisteissä, siksi linjoja parannetaan ja uusia muuntajia tehdään runsaasti. Käytännön toteutus tahtoo valitettavasti vain vaihdella aika paljon. Meilläpäin tarjouskilpailun voittanut uusi alihankintayritys möhli kaiken mahdollisen. Ongelmien selvittely jatkuu, kunhan lumet ja maat sulavat keväällä.

  arto arto

  Ne muuntamot maakaapeleilla ovat vikojen takia tiheämmässä. Ei tarvitse koko linjaa kaivaa auki jos vika yllättää.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Tuntuu olevan nimenomaan jakelujännitejohtojen lyhentäminen se päätavoite, silloinkin kun linjat jäävät puistokaapelille. Lyhyet linjat takaavat kunnon jännitteen kuluttajalle, isommallakin kuormituksella. Takana on ne ajat jolloin talossa piti muu kulutus kytkeä pois että saatiin loisteputki tuvan katossa syttymään. Sytyttyäänhän se sitten kyllä pysyi päällä.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

   

Esillä 7 vastausta, 11 - 17 (kaikkiaan 17)