Keskustelut Puukauppa 750 000 m3 Raumalla sellupuuta uuteen osoitteeseen

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
 • 750 000 m3 Raumalla sellupuuta uuteen osoitteeseen

  Raumalla PK3 suljetaan keväällä, vuosituotanto on kokoluokkaa 250 000 m3. Tämäkään alasajo ei johdu raaka-aine pulasta vaan ylituotannosta.

  250 000 tonnia paperia – 750 000 mottia puuta vuoteen. Se on prosentti vuosihakkuista maassamme. Minne tälle määrälle uusi määränpää?

 • jees h-valta

  Raumalla aina joskus vähän tökkii. Mutta keskimäärin pärjäsivät jopa kohtuullisesti jääkiekossa sentään. Pronssipelit edessä ja pata porskuttaa finaaliin!

  tamperelainen

  Länsi-Suomessa kuidun hinta laskee,myynti vaikeutuu?

  jees h-valta

  Länsi-Suomessa e-puukaupat ovat kovasti korjaamassa kuidun kysyntää ja hintakin taitaa lähteä vain nousupuolelle jossain kohtaa.
  Hinnaneroahan ei juuri nytkään enää ole.

  Caballista

  Käsitykseni mukaan Raumalla on käytetty myös eucasellua. UPM:n valmistaa Fray Bentosissa ison kasan sellua ja on rahdannut sitä tehtailleen ympäri maailmaa. Paperikone ei kuluta puuta, puu kuluu ensisellun valmistuksessa.

  Korpituvan Taneli

  Tuntuu olevan sellut ja mekaanisert massat sekaisin, metsäväelläkin. Tähän asti jokaisen paperitehtaankin pihassa ovat pörränneet myös puuautot. Voi olla että jatkossa ei enää aina näin ole, sillä sellu usein, mutta myös mekaanin massa voidaan tuoda muualtakin.

  Rauman tehdas käytti 1,7 miljonaa m³ kuusipuuta suoraan paperitehtaallaan, mekaanisena massana. Tästä putoaa nyt sitten 0,75 miljoonaa m³ pois.

  Lisäksi tehdas käyttää 185 000 tonnia sellua, en mene arvailemaan paljonko tästä tippuu. Seluun tarvitaan n.5 m³ puuta per tonni.
  Selua tosiaankin tuodaan Uruguaista Fay Bentosista, johon Metsä-Botnia (UPM+MG) rakensi sellutehtaan, joka myöhemmin siirrettiin UPM:n nimiin. Sellua tulee ilmeisesti myös MG.fibren (ent Metsä-Botnia) Rauman tehtailta.

  HUOM! uutinen on saatettu laatia myös siten että tuo 0,75 milj. m³ puukuutiota on se määrä, joka yhteensä tippuu pois, kun otetaan sellu ja mekaaninen massa huomioon. Tällöin se sisältäisi myös käytetyn euca-sellun puun.

  Se käyttääkö Suomessa oleva tehdas tällä hetkellä eucaa vai ei, on tässä hiukan sivuseikka. Suomesta kuitenkin katoaa se puunkäyttökapasiteetti. Eucaa ja koivua on ennenkin vaihdeltu ristiin rastiin.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Pähkäilijä

  Ei pelkästään puumäärän väheneminen aiheuta ongelmaa vaan samalla hankalasti kasvatettavan kuusen käytön lasku tuo omat lisämausteensa. Kuusta edelleen istutetaan eniten eikä sitä kukaan taida energiapuuksi kasvattaa.

  Korpituvan Taneli

  Kuusen käytön väheneminen mekaanisen massan tuotannossa, aiheuttaa tietenkin sen hinnan laskua.
  Kuusen menekki pinotavarana tosin on turvattu niin kauan kuin kolmaskaan osa Suomen kemiallisesta puunjalostuksesta pyörii. Kuusi on niin ylivertainen sellun raakaine, että se lovi tulee kyllä lähinnä männyn käyttöön.
  Kuusen hinta pinotavarana ei tule koskaa laskemaan männyn alapuolelle, koivun ja haavan alapuolelle voi jopa mennäkkin.

  Eli siis kaikki vaikuttaa kaikkeen

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Pähkäilijä

  Minkä verran sitä selluhaketta tukista saikaan? 35%?

  Tukin kasvatukseen kuitenkin suurin osa tähtää ja avohakkuilta kuusihakkeen kertymä on aivan omaa luokkaansa jolla on oma vaikutuksensa eh metsien kiinnostukseen jos ja kun alkaa kuusisellun raaka-aineesta olla ylitarjontaa.

  Korpituvan Taneli

  Sellutonniin tarvitaan noin 5 (kiinto)m³ kuusta, nuori hyväkasvuinen tukki parasta.
  Korjatkaa ihmeessä jolla on jotain tarkkoja tilastoja käytössä.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Pähkäilijä

  Tarkoitin mitä tukista oikeasti tulee, ei pelkkää lautaa. Tuollainen löytyi willikosta

  Esimerkiksi kenttäsirkkeli, ei mittatarkkaa, jälki hyvä. Noin 30% halvempaa. Lisäksi pintalautaa ja sahajauhoa. Syntyy sahatavaraa n. 45%, haketta n. 28%, purua 13%, kuorta 11%, muuta 3%.

  Esimerkkinä, jos hehtaarilta lähtee 300 m3 kuusikossa ja tukkiprosentti on 90 tulee silloin ensin tuo 30 m3 kuitua ja sitten 270 motista 28% eli 75.6 + 30 = 105.6 m3 tulee selluhaketta avohakkuulta.

  Viime vuonna jäi aukkojakin hakkaamatta puolet mahdollisuuksista.

  edit

  tosin ei 30 kuutiosta kuitua tule yhtä paljon haketta

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)