Keskustelut Metsänhoito Aavistushakkuu

 • Tämä aihe sisältää 25 vastausta, 16 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten VisakalloVisakallo toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 25)
 • Aavistushakkuu

  Aavistushakkuu -sana taisi tulla suomenkieleen 80-luvun lopulla, kun valkoselkätikan suojelualuerajauksia alettiin rennolla kädellä piirtää paksulla punaisella tussilla paperikarttoihin. Sittemmin tulivat liito-oravat, rantojensuojeluohjelmat, jne. Nyttemmin ovat olleet hiilinielut ja -varastot, taksonomiat ja ennallistamiset tapetilla. Mm. turvepohjaiset metsät on otettu hakkuurajoitustähtäimeen. Kaiken tämän myötä aavistushakkuut ovat vakiinnuttaneet paikkansa jokapäiväisessä metsänhoidossa. Kuinka suurta osaa aavistushakkuut ovat näytelleet palstalaisten metsänhoidossa?

 • Metsäkupsa Metsäkupsa

  On vauhdittanut  nämä edellä luetellut asiat hakkuu päätösten tekoa, voihan sitä aavistushakkuuksi mieltää. Jäykät puu kapisteltu, joten jatkossa  hiilinielujen kasvattamiseen paremmat edellytykset.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Ainakin rantojensuojeluohjelmaan kaavaillut saaret harvennettiin. Siihen aikaan saarihakkuita tehtiin ehkä yleisemmin kuin nykyään.

  Nuakka

  Vajaa kilometri rantaa meni aukoksi viime ek vaalien aikoihin kun vihreät nousi hallitukseen. Olisi pitänyt hakata loputkin ennen näitä suojavyöhykemuutoksia. Sekä suopalsta harvennettu, täydennysojitettu ja tuhkalannoitettu.

  Visakallo Visakallo

  Varsinaisia tikkametsiä ei ole itsellä ollut, mutta kyllähän ainakin täälläpäin vanhat koivikot alkoivat saada kyytiä 80-90-lukujen vaihteessa. Kyllähän ne alkuaikojen suojelurajaukset ja ”neuvottelut” olivat kuin suoraan silloisesta Stasin käsikirjasta. Suurin häviäjä niissäkin oli tikka. Paljon on toki vettä virrannut Vantaanjoessa niistä päivistä ja sen myötä suojelumenetelmätkin pehmentyneet. Turvemaat tuli nyt hakkuutettua ilmastokuntoon. Olisiko ”ilmastohakkuu” sopiva termi tämän päivän aavistushakkuille?

  nuori isäntä

  Turvepohjaiset melkein kaikki nyt hakattu aukoksi. Hakkuut tehtiin nykyisen julkisen keskustelun vuoksi. Myös yksi 140v männikkö vedettiin äkkiä sileäksi.

  jees h-valta

  Kyllähän tuolla tapaa on toimittu jo kotvan. Turvealat edellä ja uudistus aukon kautta. Mukavasti uudet männyn taimet sieltä nyt ponnistaa. Hiukan saavat tuhkaakin nokkaan mitä nyt kotitarpeista tulee. Kesällä vielä yksi vanha kuusikko nurin ja hiukan vähemmän vanhoja ja vanhoja mäntyjä myös. Sitten alkaa huokaista jo aika turvallisella mielellä. Pakkoilmastososialisointiin ei paljon isoja metsäarvoja enää mene.

  Puuki

  N. puoli km kaistalehakkuutta rannan suuntaisesti ja turvemaalla yläharvennusta muutama ha. 30-60 m rantavyöhykekaavailut sai aikaan kaistaleen teon.  Nyt on kasvamassa hiilinielua ku ja mä taimet.

  Husq165R

  Tämä on hauska kisa, mielestäni nuori isäntä on johdossa.

  Voisi tätä kilpailua edelleen kehittää. Esim. kuka saa tehtyä ympäristön kannalta vahingollisimman teon.

  jees h-valta

  Noh, jatketaan kisaa. olisko 2,5ha:ia haavikkoa aukoksi mitään? Ja taisi sieltä yksi liiturikin ottaa hatkat kesken moton lähestymisen. Joka tosin jäi niin motokuskilta kuin minultakin ”huomaamatta” vaikka pidimmekin juuri paussia rupatellen haavan ominaisuudesta, siis juuri oikeaan aikaan puinnista. Ettei ala liikaa järeytyä oksat ylhäällä ja koloja ilmaantua. Nyt pitää vielä hiukan aikaistaa seuraavia ettei päse se yksikään pesiytymään haapametsään. Pysyköön siellä autiopirtissä jossa se tähänkin asti on majaillut. Tarvi tupata uusille alueille lisääntymään.

  Jean S

  Oppi siitä, miten ohjeisiin ja säännöksiin suhtaudutaan, ei ole pelkästään itärajan takaa. Esimerkiksi Etelä-Euroopassa ja Ranskassa suhtautuminen on jo paljon ”käytännönläheisempi” kuin Suomessa monissa asioissa.

  Kirjoittelin tässä vähän aikaa sitten hyvin kasvavasta turvemaa/turvekangaskohteesta, johon parlamentin vastaus oli, että keskenkasvuista metsää ei saa hakkauttaa, vaan se pitäisi mieluummin myydä. Olen nyt saanut 28000 eurolla ostamastani, tämän hetken myyntihinnaltaan ehkä 35000 euron palstan puista 52000 euron suuruisen tarjouksen. Minun pitäisi nyt jaksaa selvitellä, millä nopeudella EU etenee omissa hankkeissaan, muuten riittäisi tietysti, että odottaisi eduskuntavaalien tuloksen ja tekisi päätöksen sen mukaan, millaiseksi vaalitulos muodostuu.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 25)