Keskustelut Metsänhoito Aavistushakkuu

Esillä 5 vastausta, 21 - 25 (kaikkiaan 25)
 • Aavistushakkuu

  Aavistushakkuu -sana taisi tulla suomenkieleen 80-luvun lopulla, kun valkoselkätikan suojelualuerajauksia alettiin rennolla kädellä piirtää paksulla punaisella tussilla paperikarttoihin. Sittemmin tulivat liito-oravat, rantojensuojeluohjelmat, jne. Nyttemmin ovat olleet hiilinielut ja -varastot, taksonomiat ja ennallistamiset tapetilla. Mm. turvepohjaiset metsät on otettu hakkuurajoitustähtäimeen. Kaiken tämän myötä aavistushakkuut ovat vakiinnuttaneet paikkansa jokapäiväisessä metsänhoidossa. Kuinka suurta osaa aavistushakkuut ovat näytelleet palstalaisten metsänhoidossa?

 • A.Jalkanen A.Jalkanen

  Ehkä Nostokoukku olet hieman hakoteillä. Kyllä metsänomistajista suurin osa on ennenkin pitänyt huolta luonnosta ja ympäristöstä. On kuitenkin ollut pakko pitää huolta myös omasta kukkarosta. Aiempi pinta-alaverojärjedtelmä pakotti myymään puuta kun verojen maksuun piti rahat löytyä joka vuosi. Nykyinen järjestelmä on parempi mutta ei vielä täydellinen, kun metsätulon lisäksi myös omistajan vaihtuminen nähdään edelleen oikeudeksi verottaa. Ruotsissa ovat kai jo luopuneet tästä.

  Ulkona tuulee aika rivakasti.

  suorittava porras suorittava porras

  Pieni ”pantti” uudistamisen ja taimikon alkuvaiheen töiden turvaamiseksi olisi edelleenkin tarpeen. Tulisi työt tehtyä ajallaan.

  jees h-valta

  Pitäähän sitä joka vuosi metsästä puuta myydä joka tapauksessa mutta nyt alkaa määrä jo hipoa tuhatta kuutiota/vuosi joten aika nopeasti on loikattu tuolta viidensadan motin pinnasta ylöspäin. Toki jo aikaa olen maininnut haapaerien päätehakkuuikään kypsymisen kasvattavan vuotuista myyntiä huomattavasti. Ja sinällään piti paikkansa ja onkin vain suunta ylöspäin. Monta haavikkoa nytkin myyntikunnossa. Odottelen hiukan vielä puunhintojen yleisen kehityksen suuntaa.

  Puuki

  MS:lle :  Hyvin onnistui kaistalehakkuu vesistön varrelta ja normi rantavyöhyke 5-10 m jäi hakkaamatta.  04 khl:n metsää kaikki.  Laikkumätästys ja ku-istutus lopuksi. Luonto täydentänee lisäksi kaistaleiden kohdalta.

  Perintövero on  turha metsän omistuksen luonteen vuoksi. (puun halpismyynti veroineen on kansantaloudelle edullista toimintaa)

  Visakallo Visakallo

  MaalaisSeppo: ”Eipä ole kokemuksia aavistushakkuista. Mitenkäs ovat toteutuneet aavistushakkuunne onnistuneet?”

  Aavistushakkuun käsite on laajentunut vuosikymmenten mittaan. Alussa  aavistushakattiin vain mahdolliset suojeluun määrättävät tikkakoivikot. Sen jälkeen on tulleet monet muut hakkuita rajoittavat tai estävät riskitekijät. Sitten on vielä tämä kaupallinen puoli. Osa muistaa vielä vanhat hintasopimusajat. Nyt jos aikoo puillaan parhaan mahdollisen kaupan tehdä, on puumarkkinaa seurattava pörssikurssien tapaan. Tuuriakin tarvitaan, nimittääkö sitä sitten aavistukseksi, on jokaisen oma asia.

Esillä 5 vastausta, 21 - 25 (kaikkiaan 25)