Keskustelut Harrastukset Alkukantaiset vietit

Esillä 2 vastausta, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Alkukantaiset vietit

  Olen pitkään ihmetellyt metsästyksen asemaa Suomalaisessa yhteiskunnassa. Esimerkiksi liian suuren hirvikannan vaikutukset yhteiskuntaan ovat tutkimusten mukaan vahvasti negatiivisia. Samoin nykyisen, liian suuren, valkohäntäpeurakannan vaikutus on vahvasti negatiivinen. Villisikakin saa peukutuksia vaikka tiedetään, että se tulee aiheuttamaan ongelmia.

  Kuolonuhreista, vammautumisista (hirvikolarit), vakavista sairastumisista (borrelia, puutiaisaivokuume) ja laajoista metsätuhoista huolimatta ylisuuren hirvieläinkannan ylläpidolla on laaja tuki ja yhteiskunnan hyväksyntä. Miksi?

  Asiaa ei tässä ajassa voi selittää, joten on mentävä ajassa taaksepäin.
  Ensimmäiset ihmiset saapuivat Suomeen 8850-luvulla ennen ajanlaskun alkua. He olivat metsästäjä-keräilijäkansaa. Suomalaiset myös olivat (ovat?) Euroopan viimeisimpiä metsästäjä-keräilijäkansoja.

  Saalistusvietti on erittäin voimakkaana Suomalaisessa perimässä. Se on tuhansia vuosia ollut hengissä pysymisen ehto. Hirvi on ollut tärkein saaliseläin, sillä on perhe pysynyt hengissä ankaran talvikauden yli. Kivikauden kalliomaalauksissakin hirvi on yleisin aihe. Samoin susi on ollut pahin vihollinen, siitä juontanee susiviha.

  Vaikka syksyinen hirvisaalis ei enää ole tarpeen perheen talven yli hengissä pysymiseksi, saalitusvietti elää kuitenkin voimakkaana Suomalaisessa perimässä. On tutkittu esimerkiksi eläintarhoissa syntyneitä simpansseja. Vaikka ne eivät ole koskaan nähneet käärmettä, joutuvat ne paniikkiin, jos niiden tarhaan heittää käärmeen. Vuosituhansien aikana perimään syöpyneet asiat säilyvät sukupolvien yli vaikka niitä ei enää tarvita. Suomalaisen metsästäjä-keräilijäkansan saalitusvietti näyttää olevan samanlainen.

  Sama vietti koskee myös kalastusta. Hyvä esimerkki käsittämättömästä
  toiminnasta on uhanalaisen Saimaan järvilohen lisääntymisalueiden salakalastus. Pohjois-Karjalassa Pielisjoella salakalastus rehottaa erityisesti voimalaitoksen koskialueella, Pohjois-Karjalan Sähkö Kuurnan voimalaitosalueella. Kalastuskieltokyltit eivät auta. Alue on rajatiin korkein panssariaidoin, mutta ne eivät pidättele kalastajia. Niihin leikattiin  nopeasti reikiä voimapihdeillä. Riistakamerat eivät auta, huuppu päähän ja porukalla kalastamaan. Vaikka jäädään kiinni, lähdetään uudestaan. Vietit syrjäyttävät järjen.

  Suomalaiset ovat vielä niin alkukantaisia, että on turha vedota järkeen,
  vietit vievät meitä voimakkaammin?

 • Klapikone

  Kyllä ne vietit on kovat suomalaisilla. Näkeekö missään muussa maassa sellaista, että 100 000 euron maasturilla mennään metsäautotien päähän ja lähdetään poimimaan puolukoita pakastin täyteen? Tai ajetaan järven rantaan ja pilkitään ahvenia ruuaksi?

  Jos on varaa tällaiseena autoon, ei varmaan tarvitsisi itse pyydystää tai kerätä ruokaa.

  En tuomitse, päin vastoin, hieno ominaisuus, kun ei mene Planterin mainitsemiin järjettömyyksiin.

  sitolkka

  Luin että alkukantaiset viestit!

Esillä 2 vastausta, 1 - 2 (kaikkiaan 2)