Keskustelut Luonto Ampiaiset, hirvikärpäset sun muut ikävät pistävät ja purevat öttiäiset

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 35)
 • Ampiaiset, hirvikärpäset sun muut ikävät pistävät ja purevat öttiäiset

  Viime viikon torstaina sain kolme osumaa maa-ampiaispesästä reisiin. Olen voimakkaasti herkistynyt niille. Tuli siis poislähtö työmaalta, kyypakkaus huiviin ja terkkariin. Ja kylmäkääreitä. Seuraavan pv taas raivaamassa, ok. Ennen olen saanut yhden *varoitus*piston kerrallaan. Herkistymään aloin vasta muutaman vuoden ja piston jälkeen mh-työt aloitettuani.

  Sain vahvaa kortisonia, vahvaa salvaa, lisäksi minulla oli antibioottikuuri menossa, koska paarmat olivat syöneet aiemmin eivätkä  puremat ei parantuneet vaan tulehtui ja laaja ihoalue tuvoksissa.

  Eilen torstaina astuin ilmeisesti maapesään seurauksella 7 pistoa. Kamat siihen, terkkariin sekä kotiin. Ensiapuna taas kyypakkaus sekä kylmät kääreet. Eli märkä pyyhe kääritään pakastimessa olleisiin kylmävaraajiin ja sidon pistokohtien päälle ja suht tiukka–kylmä-koho-kompressio. Näin pidän 15-24h. Välillä ilmakylpyä ja kortsisonivoidetta.

  Lääkäriin lähdin eilen iltapv. sitten, kun turvotukset paheni ja pikkurillin rystyseen tullut pisto turvotti em. toimista välittämättä koko käden. Toisen reiden sisäosassa lisäksi pari pistokohtaa lähes vereslihalla voimakkaan turvotuksena takia, vaikka oli ns. jäissä tunteja. Mustelman kaikki värit mustasta purppuraan ja reunoilla laaja-alainen possunpunainen turvotus.

  Epipen mulla on kulkenut mukana jo vuosia. Ei ole käynyt hengitykseen vielä ampiaiset. Epipeniä en siis ole käyttänyt vielä koskaan.

  Lääkäri laittoi uusiksi vuosia vanhat allergialääkitykset ja uusi kortisonit. Sain mm. vanhan koulukunnan Atarax.ia, allergialääke, jossa kolmio. (ooh!)  Se siitä seuraavasta, eli nyt perjantain), työpv.stä. Autoa en siis aja pariin pv.n  kun tuo Atarax on järjettömän vahva, tehokas kyllä ja vie unille helposti! (univajetta täs on päässytkin syntymään helteiden takia).

  Hirvikärpäsistä saan märkiviä rupia. Onnex hirvikärpäsiä on ollut vähemmän viime vuosia ja  / tai olen ollut työalueilla, joissa ei talvilaidunna hirviä ja muutenkin vähemmän niitä.

  Nyt, mitä olen haastellut ihmisten kanssa, usemapi on saanut ampparinpiston töissä tai ihan arjessa, kaupungillakin ollessa.

  Ampiaiseen voi allergisoitua pikkuhiljaa vuosien saatossa tai olla altistumatta. Mulla on käynyt huono säkä geenien kanssa, kun kaikki purevat ja pistävät aiheuttaa kanssaihmisiä isommat oireet.

  Taisi mennä kolme vuotta, kun en saanut ampparinpistoa (sateiset, viileät kesät? tai hyvä tuuri). Siedätyshoitoon lähden, heti kun asiat selkiää. Ampaisen siedätyshoito kestää 5 (viisi) ! vuotta mutta siedätys kuulemma tehoaa jo pitkin hoitoa.

  Millaisia kokemuksia *luonnon vastahyökkäyksistä, verenhimoisista  paarmoista, hyttysistä, mäkäristä, amppareista, hirvikärpäsistä tms teillä on?

  Mäkäkäiset, polttiaiset: Moni tuttavani, jotka ei ole allergisia millekään, ovat tänä kesänä saaneet järjettömiä puremapaukamia. Itselläni–ei kannattane sanoakaan, nilkat ja pohkeet on aivan tikattuja niistä- uimarannalla saanut osumaa. Uimarannalla katse kiinnittyi ihmisiin, kaikenikäisiin, joilla niinikään aiwan syödyt jalat ja laspilla kunnon rupiset kintut.

  Offia ja Autan sprytä kuluu sekä tuoksuttomina, että hajullisina. Amppareihin ja paarmooihin karkoitteet ei tosin toimi, amppareita taitaa vaan yllyttää ne tuoksut =D

   

 • arto arto

  Ei hirvikärpänen pure. Se raapii jaloillaan, siitä ne poukamat tulee.

  MIISU4F MIISU4F

  Hirvikärpäsellä on imukärsä, millä se tuikkaa- erehdyksessä tosin- ihmistä. Hirvikärpänen ei hyödy ihmisen veren imuttelusta mutta huonotuurisena päätyy ihmiseenkin ihmisen erittämän hiilidioksidin perusteella. Vaatetuksen värillä ei omassa tapauksessa ole niin minkään väliä.

   

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Olisikohan hirvikärpäselle mahdollista kehittää ansa tuon hiilidioksidin avulla?

  Aikanaan kun tytöllä oli hevonen, niin sen perässä oli polulla kiva kävellä, sekun imi puoleensa kaikki hirvikärpäset.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  puunhalaaja

  Tilanne etelä-Pirkanmaalla: Ampiaisia oli vielä pari viikkoa sitten rutosti, meni ansoihin varmaan tuhansia. Nyt niitä ei enää ole, mutta hirvikärpäset ovat tulleet. Teimme viikolla nopean metsäkeikan, käveltiin melkein emän ja kahden vasan päälle. Hetki tämän jälkeen kymmenet hirvikärpäset iski kimppuun.😑

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Niillä tällä hetkellä tapaamillasi hirvillä ei ole niihin hirvikärpäsiin muuta vaikutusta kuin se että kun hirviä on hyvin lähellä ihminen ei kiinnosta kärpäsiä kohteena.

  hirvikärpäskannan määrittelee se miten paljon hirvet ovat alueella oleskellee talvella. Silloin kotelot putoavat hankeen ja kärpäset kuoriutuvat koteloistaan sitten syyskesällä.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  MJO

  Jesse:

  On se aika surullista ollut kuulla miten pääkaupunkiseudun mökkinaapuriväki veuhkaa milloin minkäkin itikkaongelman parissa.

  Vaihteeksi jessemäistä uhoa. Yksikin ampiaisen pistos voi olla jollekin allergikolle hengenvaarallinen, vaikkei se harjavallan iso egolle olisikaan. Puhumattakaan useampi pistos samalla kertaa.

  Metsuri motokuski

  Olen MJO:n kanssa samoilla linjoilla. En ole mistään pääkaupunkiseudulta mutta minulla ainakin ampiaisenpistot sekä hirvikärpäsen puremat antavat sellaisen tulehdusreaktion ja turvotuksen jäseniin että ei ole menemistä enää iltapäivällä metsään. Tänäkin aamuna kun oli +3 astetta niin oli hyvä liikkua parisen tuntia.

  eero heikki eero heikki

  Pohjois-savossa olis metsuri jäänyt metsää ampiaisten piston takia jos ei sattumalta kaveri ollut mukana ,kaulan alueelle 6 pistoa,ambulanssilla kysiin siellä lääkäri oli sanonut että minuuteista oli kiinni hengenlähtö.

  Jätkä

  arto:”Ei hirvikärpänen pure. Se raapii jaloillaan, siitä ne poukamat tulee.”

  artolle on kehittynyt aivasn oma hirvikärpäslajike. Taikka sitten tulkinta on poikkeava. Hirvikärpäsellä on imukärsä, vähän samantyyppinen kuin hyttyselläkin. Se kairautuu ihon läpi ja alkaa imeä verta, johon se lisää mm. hyytymistä estävää ainetta.

  arton havainnot raapimisesta ovat varmaan ihan oikeat, mutta jos arto käyttäisi käsineitä, ei iho menisi niin pahaksi. Suositellaan nimittäin välttämään raapimista.

  Minulle syntyy todella pahoja, märkiviä – melkein kuin paiseita ja ne kiusaavat viikkoja. Väitetään, että hirvikärpäsen tekemät pahkurat pahenevat vuosi vuodelta.

  Vaaleat vaatteet vähentävät hirvikärpäsen takertumista ihmiseen, koska se kyttää vain ja ainoastaan hirviä, mutta on huononäköinen ja erehtyy.

  Planter Planter

  Olisi mieltä askarruttava kysymys Annelille, joka on tutkinut punkkien sielunelämää.

  Olen tämän kesän aikana irroittanut itsestäni ainakin yli 20 punkkia samoin meidän emäntä. Kun niiden tarttumisppaikkaa alettiin etsiä, huomattiin, että vuorokausi sen jälkeen, kun on käyty saunomassa rantasaunalla, ihosta lyötyy pieniä kutisevia punaisia pilkkuja, jonka keskeltä pienen pieni punkki. Hyvin pieniä, alle 0,5 mm, joko toukka-asteen larvoja tai nymfejä, ei yhtään ”aikuista” punkkia.

  Tehtiin empiiristä tutkimusta, mistä ne iholle pääsevät, kun niitä oli, vaikka ei missään heinikossa oltu käyty. Valkoisella froteepyyhkeellä käytiin saunan ympäristö läpi. Sadekuuron jälkeen pyyhe maahan ja puhallettiin siihen hiilidioksidia. Pyyhe roikkumaan terassin kaiteelle ja laskemaan suurennuslasin avulla punkit.

  Pari metriä rapuista kesän kuivuudeessa kuollut alle 5 cm ”korkea” nurmikko, siitä tuli enimmillään kertapyydystyksellä 14 punkkia pyyhkeeseen. Eli ei tarvitse mitää heinikkoa tai pöheikköä. Tutkimusta tehdessä huomattiin, että kun hetken seisoi pihalla, niin pari punkkia jo kiipeili vaaleita kenkiä pitkin ylöspäin.

  Nyt mennään saappaat jalassa uimaan laiturille asti, koiralla on portikielto saunamökille, tontti on aidattu, myyränpyydyksiä ripoteltu ympäri tonttia.

  Ja se kysymys:

  Miten kauan toukka-asteen ja nymfi-asteen punkki pysyy hengissä, jos ei saa veriateriaa? Miten kauan menee tilanteen helpottumiseen, jos onnistumme minimoimaan isäntäeläinten määrän?

   

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 35)