Keskustelut Metsänhoito Bioenergialla hiilidioksidipäästöt nollaan tai alle

Esillä 3 vastausta, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Bioenergialla hiilidioksidipäästöt nollaan tai alle

  Merkitty: 

  Hesarin yleisönosasto näyttää täyttyvän IPCC:n raportin julkaisun jälkeen hiilikannanotoista.

  Pitkään aikaan selkein ja objektiivisin kirjoitus oli tohtori Pohjosen  14.10.2018. Hesarin ”Kaksoissieppaus vähentää ilmakehän hiilidioksidia”.

  Minulle kirjoitus selkeytti täydellisesti fossiilisten polttoaineiden ja bioenergian eron tarkasteltaessa hiilidioksidipäästöjä. Välillä on alkanut jopa epäillä omia ajatuksiaan, kun kuuntelee Greenpeacen, Hassin, Rinteen ja muiden tajunnanvitaa.

  Pohjosen kirjoituksen perustana on Cesare Marchetin esittämä idea hiilidioksidin talteenotosta savukaasuissa. En usko välttämättä sen tekniseen tai taloudelliseen käyttökelpoisuuteen lyhyellä aikavälillä, mutta Pohjonen on yksinkertaistanut asian aivan mielettömän hienosti. Esitän tässä sen hieman toisilla sanoilla (jokainen voi lukea alkuperäisen Hesarista).

  Ajatellaan, että meillä on käyttökelpoinen tekniikka (esim. Marchetti) hiilidioksidin talteenottoon ja esim. 50 % savukaasujen hiilidioksidista saadaan talteen. Kun fossiilisten hiilidioksidi tulee maasta, niin niitä poltettaessa tällöin niiden hiilestä 50% jää vielä ilmakehään lisäämään ilmakehän hiilidioksimäärää. Biomassaa poltettaessa saadaan myös 50% hiilidioksidista talteen. Biomassan hiilidioksidi tulee kuitenkin ilmasta ja tällöin ilmakehän hiilidioksidimäärä pienenee.

  Strategisesti tuo Pohjosen kirjoitus selkeyttää näiden polttoaineiden ilmastovaikutuksia todella paljon. Oli talteenottoprosentti mikä hyvänsä.

 • Rane2

  Osmo ei ymmärrä Pohjosen logiikkaa.(Johtuu luultavasti siitä että hän on hallituksen puheenjohtaja firmassa jonka kivihiilenpoltto aiheuttaa yli 6% Suomen hiilidioksidin kokonaispäästöistä.)

  Puuki

  ” CO2:n päästöoikeuksien nollauskauppa”- niminen verkkokauppa näkyy olevan olemassa.

  Maksat vain autoilusi tuottamat päästöt (laskurista näkyy) n. 31 € /tn.   Katsoin että oma autoilu olisi kuitattu reilusti alle 100 €/a  maksulla. Mutta verottaja voisi siitä jo vuosittain perimästään päästöperusteisesta ajoneuvoverosta hyvin käyttää  osan tuohon. Ei menisi kuin pieni murto-osa verosta .

  Kurki

  Hiilitase Suomessa menee automaattisesti plussalle metsien kasvun noustessa nykyisestä 110 milj. kuutiosta 150 milj. kuutioon, joka tapahtuu jatkamalla samaa linjalla metsän hakkuissa kuten nykyään tapahtuu. Eli hakkuukohteissa suoritetaan samalla metsänkasvun parannustoimia. Uudistamisessa maan muokkaus ja harvennuksissa ojitusta tarpeen mukaan. Lisäksi mahdollisimman nopea aukon taimettaminen ja havupuu taimikon raivaaminen 2m minimi etäisyyteen männyillä pituudessa 4..5m (hirvi) ja kuusilla 2..3m, jolloin sen voi jättää odottamaan ensiharvennusta.

  Ei tarvita Antti Rinteen maaseutuvastaista työttömyyttä lisäävää hakkuiden vähentämistä hiilitaseen kuntoon saattamiseksi.

  Tuon kasvun 150 milj. m3 aikaansaamiseksi ei mene kauan ja Suomella vähäpäästöisenä maana (Suomen energiatuotannon CO2 päästötovat yhtä suuret kuin Puolan yhden hiilivoimalan) siihen on aikaakin, kunhan lisätään hakkuita kuten hallitus on suunnitellut ja Kemijärven ja Kuopion sellutehtaat toteutuvat, että puun kysyntä juuri pohjoisessa Suomessa kasvaisi.

  Turpeen osalta hiilitase onkin jo mininkertaisesti kunnossa ja sen tuotantoa voitaisiin lisätä, sillä todellisuudessa turvetta muodostuu moninkertainen määrä kuin mitä sitä nykyään käytetään. Tietenkin turpeen vesistövaikutukset pitää huomioida.

   

Esillä 3 vastausta, 1 - 3 (kaikkiaan 3)