Keskustelut Metsänhoito Boorin ja muiden ravinteiden vaikutukset

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
  • Boorin ja muiden ravinteiden vaikutukset

    Ketjussa, jossa vaaditaan kantokäsittelyn kolminkertaistamista, oli vähän kiinnostavampaakin viestiä.
    Boorin mahdollinen yhteys muihinkin asioihin kuin latvojen pensastumiseen, on varsin kiintoisaa. Samalla voisi heittää kysymyksen yleensäkkin kaikkien ravinteitten muistakin vaikutuksista kuin pelkästään kasvun lisääntyminen.
    Poimin em. ketjusta kolme viestinosaa, aloitetaan keskustelu niistä.

    ”Yksi kokeilun arvoinen aine olisi nestemäinen boorilannoite, niillä kohteilla joilla arvellaan boorilannoituksen tarvetta olevan. Amerikoissa booraksia on kokeiltu juurikäävän torjuntaan. Lannoite tosin pitäisi levittää hakkuun yhteydessä, joten tämä tapa sopinee parhaiten omatoimihakkaajille. Aineen tehosta ei taida olla vielä tutkimustietoa Suomen oloissa.”
    Lähetetty: 22.10.2014 Lähettäjä: A.Jalkanen

    ”Ja vielä tuohon lahoon.
    Boorin puuttuminen maaperästä voi johtaa tilanteeseen, että puulajin vaihto ei auta. Puutos näkyy myös puiden juuristossa peltokasvien tapaan. En ihmettelisi lainkaan , vaikka merkittävä lahon aiheuttaja olisikin boorin puute puulajista riippumatta. Samalla palstalla lahojen kuusten ohella on usein myös lahoa haapaa ja koivua.”
    Lähetetty: 23.10.2014 Lähettäjä: suorittava porras

    ”Kyllä periaatteessa olisi mahdollista, että boorin puute, josta kuusen juuristo kärsii ennen kuin se näkyy latvuksessa, voisi altistaa lahottajasienen tartunnalle. Siinäpä hypoteesi testattavaksi.”
    Lähetetty: 24.10.2014 Lähettäjä: A.Jalkanen

    Viestejä kopsasi: Korpituvan Taneli

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Siinäpä meillä pähkinää purtavaksi!

    Ravinteilla kai yleisesti katsotaan olevan kasvua lisäävä vaikutus. Mutta esim Boorin puute tunnetaan erityisesti kasvuhäiriöitten aiheuttajana. Vai onko se niin että kaikkien ravinteiden puute aiheuttaa kasvuhäiriöitä? Jotkut puutteet vain aiheuttavat hidasta kasvua ja toiset sen lisäksi epämuodostumia.

    Nyt sitten A.Jalkanen toi esiin sen että Boorin puute saattaa olla ratkaisevassa asemassa myös kasvutaudin (juurikääpä) esiintymisessä.
    Jos ravinteilla on yleisimminkin tälläisiä vaikutuksia, niin voisiko ajatella, että vaikutuksia olisi myös tuhohyönteisten tuhoihin? Entäpä voisiko hirvelle tehdä kiusaa määrätynlaisella lannoituksella.
    Pakkasen kestävyyteen kai on ainakin runsaalla typellä haitallinen vaikutus ja vanhojen saamieni oppieni mukaan fosforilla ja kalilla taas myönteinen vaikutus.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    suorittava porras suorittava porras

    Kunnollinen viljavuustutkimus olisi paikallaan metsässäkin . Moneen kysymykseen olisi vastaus tarjolla sen myötä . Kaskeaminen ja kasvinviljely on köyhdyttänyt paaperää monin paikoin . Olisikin tärkeää saada ravinteet tasapainoon näillä alueilla . Myös metsän kasvu kuluttaa ravinteita ja aiheuttaa täydennystarvetta.

    Maaperän happamuusasteesta puolestaan riippuu , miten hyvin eri ravinteet ovat kasveille käyttökelpoisessa (liukoisessa) muodossa . Happamuuden vähentäminen parantaa yleensä ravinteiden saantia suoraan maaperästä . Tällöin ei tarvita ulkopuolista ravinnelisäystä .
    Hivenravinteet on oma kokonaisuutensa ja niiden lisääminen maahan on tehtävä mieluummin vasta ravinneanalyysin jälkeen ja vain todelliseen tarpeeseen.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Suorittava porras:
    ”Happamuuden vähentäminen parantaa yleensä ravinteiden saantia suoraan maaperästä ”

    Näinhän se on meille molemmille maatalouden opetuksessa sanottu. Yleisellä tasolla tämä pitääkin paikkansa. Siitä tiedosta ei ole paljonkaan apua ainakaan havupuiden kasvatuksessa.
    Tiettävästi kalkituksella ei ole minkäänlaisessa maaperässä saatu positiivista katetta. Ei kuulemma soillakaan. Eli pH ei voi olla se viisastenkivi, metsässä.

    Boorin suhteen olen tuosta analyysitarpeesta hiukan eri mieltä. Terveyslannoitusta varten analyysi on tarpeen, kun muuten ei tule avustusta. Suomen maaperä on tiettävästi suht vähäboorinen kauttaaltaan ja siksi vanhoilla pelto- ja kaskimailla se ongelma kärjistyy.
    Itse olen kyllä harkinnut vakavasti nestemäisellä Boorilla kaikkien taimikoitten lannoittamista, saa nähdä toteutuuko.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    MaalaisSeppo

    Pelkkä boori ei välttämättä auta. Puut voivat kärsiä myös muiden hivenaineiden puutteesta. Itselläni oli tällainen kohde ja neulasanalyysin perusteella booriliuos olisi ollut väärä valinta. Halpa ja vaivaton kylläkin levittää.

    Pinsiön vaari

    Hivenaineet on tärkeitä. Joululehtiprojektissa nurmitaloudesta löysin AI Virtasen keksimäksi sen että ruokasuolaan alettiin lisätä jodia. Sellainen kansansairaus kuin struuma väistyi sillä. Meikäläisen ikäluokka on nähnyt montakin vahvakaulaista sruuman potijaa. Nyt erityisesti luomukarjanpitäjät on vaikeuksissa seleenin kanssa.

    Voi pelkkä vähäinen boorimäärä heikentää kasveja jollekkin tekijälle jota ei vielä ole huomattu. Kyllä tasapainoisella ”eväällä” kasvaa niin eläimet kuin kasvitkin paremmin ja voimissaan olijaan ei haitat niin helposti tartu. Kaverini joka on oikea boorin puolesta puhuja sanoi että boori olisi hyvä levittää siten että ainetta ei anneta tyvelle vaan siten että puu joutuisi ”hamuamaan” sitä kauempaa ja juuret vahvistuisi siinä samalla.

    Kalkitus puille ei ole antanut hyötyjä mutta kananmunankuoret jotka on kuin kalkkikiveä lisää metsissä pesivien lintujen poikastuottoa. Linnut omaa näkökyvyn jolla ne erottaa itselleen tärkeän kalkin luonnosta.

    jees h-valta

    Uskon tuon Pinsiön vaarin jutun noista munankuorien hyvästä hyödynnyksestä luonnossa. Minulla on tietyt paikat joihin kippaan varmaan lähes kerran kuukaudessa kananmunankuoret joita talodessamme on tullut. Aika kivasti menee muhjuksi ja juuri jonkun tahon avittamana. Toki niihin kohtiin johtaa myös jo pienet polut eli varmasti joku pieneläinkin käy säntillisesti. Hauskoja ilmiöitä ja monta muutakin pikkujuttua olen keksinyt noissa pienimuotoisissa ruokintapisteissä. Kävijät ovat pieniä koska ei oikein parane kauhiasti peittää edes sammaleella kun jää huomioimati uudet tuomiset.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    ”Selluvilla on käsitelty boorisuolalla ja alumiinihydroksidilla. Tämä suojaa sen hyvin laholta ja homeelta. Rotat,hiiret ja muut pieneläimet eivät pysty elämään selluvillassa, sillä selluvillaan lisätty suola ärsyttää niitä ja desinfioi ja kuivattaa ihoa. Boorisuolat ovat hyönteismyrkkyjä ja sieni-itiöitä tehokkaampi aine.” Tee itse

    En tiiä sit onko boorisuolalla ja boorilla minkä verran yhteistä.

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)