Keskustelut Metsänomistus Borrelioosi

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
 • Borrelioosi

  Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen perusteella borrelioosia, eli Lymen tautia esiintyy huomattavasti enemmän siellä, missä on vähäinen kettukanta.
  Kettujen vähäisyys taas johtuu siitä, että kojootit ovat saaneet yliotteen ketuista. Tämä on seurausta susien, jotka pitävät kojootit kurissa, vainoamisesta. Heh heh, tällaista luonnonkiertokulkua.

  Mutta ketuilla ja borrelioosia levittävillä myyrillä näyttää olevan kohtalonyhteys tuolla rapakon takanakin.

 • Kurki

  ”Kuinka borrelioosi liittyy kettuihin, kojootteihin tai susiin?”

  Liittyiskö niin, että punkit loisivat noissa eläimissä eli lisääntyvät sitä enemmän, mitä enemmän kettuja, kojootteja ja susia luonnossa on.

  mehänpoika

  Siis hiiristä, myyristä, jäniksistä ja hirvieläimistä (punkkien isäntäeläimistä) siirtyy borrelia-bakteeri punkkeihin. Punkit puolestaan levittävät tautia myös ihmisiin.

  Pikkujyrsijöitä syövien pikkupetojen tehokas pyytäminen, sekä hirvieläinkantojen pitäminen tiheinä, pitävät borreliaan sairastumista yleisempänä.

  Leevi Sytky

  Luin tutkimuksesta eräästä blogi-kirjoituksesta. Löytyisiköhän enemmän tietoa hakukoneilla? Google?

  Anton Chigurh

  Zoonoosikeskuksen sivuilta:

  ”Borrelioosi on Borrelia-sukuun kuuluvan spirokeettabakteerien aiheuttama tauti. Borreliat lisääntyvät erityisesti pienten jyrsijöiden ja valkohäntäpeuran veressä. Näiden ”varastoeläinten” esiintymistiheys vaikuttaa ratkaisevasti taudin esiintymiseen.”

  A.Jalkanen

  Ei vaan borrelioosi lisääntyy noiden mainittujen petojen saaliseläimissä eli meillä pkkujyrsijöissä (myyrät) ja valkohäntäpeurassa.

  Voisitko Leevi laittaa sen tutkimuksen tarkemmat tiedot esille, kiitos. Vaikka linkki siihen blogiin?

  lastunraapija

  Huomattakoon, että Pohjois-Amerikan punkit ovat eri laji kuin Euroopan lajit. Meillä on Keski-Euroopassakin yleinen laji ja lisäksi hiukan Siperian taigan punkkia. Näillä on omat suosikkinsa eläinkunnassa. Hirvieläimet ovat myös eri lajit. Helsingin edustan saarilla on paljon borreliabakteereita, mutta hirviä ei ole nähtykään. Borreliatkin ovat Amerikassa eri lajia kuin Suomessa pääosin tavattavat kaksi lajia. Toinen Suomen yleisistä lajeista lentomatkailee lintujen mukana.

  Tästä riesasta ei kannata Suomen hirviä syyttää.

  Anton Chigurh

  Mitä asiasta sanoo KTL (Kansanterveyslaitos):

  ”Borrelia on spirokeettoihin kuuluva bakteeri (borrelia burgdorferi), jota levittävät Ixodes-suvun punkit. Suomessa borrelian esiintyvyys punkeissa vaihtelee 10 ja 50 prosentin välillä. Tärkein eläinreservuaari on pikkujyrsijät, joista borreliabakteeri tarttuu verta imevään punkkiin.”

  Tärkeimmät pikkujyrsijöiden ja samalla borrelioosin rajoittajat ovat: kettu, näätä, minkki ja supikoira.

  A.Jalkanen

  Korjattu versio.

  Ilmeisesti on kuitenkin niin että verieläimillä on eroja. Esimerkiksi jossain tutkimusaineistossa kävi niin, että ketuista verta imeneistä puutiaisista vain noin 10 prosenttia infektoitui bakteerilla, mutta hiiristä verta imeneistä jopa 90 prosenttia. Jutun päätelmä oli että ketun hyötypotentiaali hiiren tappajana kannattaa hyödyntää. Lähde: Red fox as healthy weapons of mouse destruction (terriermandotcom.blogspot.fi).

  Myöskin hirvieläinten osuus taudin levittäjänä on vielä auki: Amerikassa löytyi alueita joilla oli kyllä runsaasti hirviä, mutta ei borrelioosia. Lähde: Fox and coyotes and ticks – oh my! (www.newstimes.com).

  Kurki

  Vielä kerran.

  Puutianen lisääntyy imemällä verta hirvieläimistä, ketuista, susista, ilveksistä, jäniksistä, myyristä jne.

  Osa puutiaisista levittää sitten borrelioosia (joka tulee punkkeihin ilmeisesti juuri myyrien verestä).

  Kuta vähemmän metsissä on puutiaisen lisääntymisen kannalta tärkeitä verenimentäisäntiä, niin sitä vähemmän on puutiaisia.

  Ja kuta vähemmän on puutiaisia, niin sitä vähemmän on borrelioositartuntoja, sillä myyräkannan aina välillä romahtaessa borrelioosia kantavavin puutiaisten määrä myös romahtaa.

  Eli kuta vähemmän näitä verieläimiä (myös ketut ja sudet ) on luonnossa, sitä vähemmän borrelioosia.

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)