Keskustelut Metsänomistus Eläkevarat hukataan hallintoon ja huonoihin tuottoihin

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 34)
  • Eläkevarat hukataan hallintoon ja huonoihin tuottoihin

    Eläkekeskustelu on ollut vireää mediassa ja koskee metsänomistajaakin jossain määrin.

    Avasin itselleni hieman kuinka tehoton järjestelmä on käsittelemään eläkevaroja ja esittelen sitä tässä. Uskon, että kaikki eivät ole asiaa miettineet tältä kantilta.  Laskelma on kassavirtalaskelma, mutta indeksikorotukset kääntävät tarkastelun tuloksen vielä surkeammaksi.

    Eläkevakuutusmaksu on tällä hetkellä palkansaajilla pääosin 24,4 % bruttopalkasta , mistä työnantaja maksaa pääosan. Keskimääräinen palkkatulo on suomalaisilla noin 40000 euroa vuodessa. Jos henkilö tekee 40 vuoden työuran, kertyy hänelle eläkepottiin rahastoitavaa rahaa kassavirtana siis noin 390000 euroa.

    Nykyisillä eläkkeenmääräytymissäännöillä hän saa eläkettä ulos vuodessa 1,5 % bruttopalkastaan eli 24000 euroa eli kuukausieläke 2000 euroa/kk.

    Eläkkeelläoloaika on ollut keskimäärin noin 20 vuotta (viime vuosikymmeninä), mutta eläkeiän noustessa se todennäköisesti lyhenee hieman. 20 vuodella eläkeläinen saa kassavirtana ulos 480000 euroa. Tähän asti kaikki näyttää hyvältä: 390000 euroa on maksettu ja keskimäärin 480000 saatu.

    Tästä puuttuu kuitenkin maksetun 390000 euron tuotot. Sijoittamalla tämä kassavirta 8,0 %:n vuosituotolle 40 vuoden aikana vuosittain olisi se eläkeiän koittaessa kasvanut 2560000 euroon eli reiluun 2,5 miljoonaan!

    Jos potti ei tuottaisi mitään eläkkeelle siirryttäessä, niin tästä riittäisi 20 vuodeksi kuukausieläkettä noin 11000 euroa! Tai koskematta pääomaan 4,0%:n tuotosta (n 100000 euroa vuosi) 8000 euron kuukausieläke.

    Yksinkertaistettu laskelma osoittaa selvästi kuinka tehoton eläkejärjestelmämme on. Erotus häviää pääosin huonoihin tuottoihin, mutta myös hallintoon ja tietysti eläkkeiden tasaamiseen.

    En ole  vielä jäämässä eläkkeelle, mutta tarkastelu avasi hieman silmiä tästä käytännössä ylimääräisestä verosta eli eläkevakuutusmaksusta.

  • Metsäkupsa

    Itsellä vajaa neljä vuotta eläkkeelle jäämiseen, vuosittainen työtulo-ote tuli jälleen alkuviikosta. Olen aloittajan kanssa samaa mieltä eläkejärjestelmästämme tehokkuuden suhteen. Olen pitänyt eläkemaksut ( MYEL) mahdollisimman alkaisena, koska minun laskujeni mukaan itse sijoittaessa tulos taloudellisesti aivan eriluokkaa. Ilman eläkettäkin tulen kyllä toimeen, mutta monella asia on toisin. Eniten odotan sitä, että ei tarvitse eläkemaksua enään pulittaa yhteiseen kassaan. Vuoden eläkemaksuun olisi toistakymmentä vuotta  aina elettävä, jotta omansa pois saisi.

    kmo

    Nykysysteemi ei ole kokonaan rahastoiva, jolloin TTLn laskelma pätisi. Sen sijaan, työssäkäyvien eläkemaksuista maksetaan nyt eläkkeellä olevien suurten ikäluokkien eläkkeitä. Nämä ns suuret, eivätkä sitä vanhemmat ikäluokat maksaneet ja rahastoineet vastaavia eläkemaksuja.

     

     

    Jätkä

    Kuitenkin Eläkekassojen varallisuus lisääntyy joka kuukausi. Eli sisään tulee enemmän rahaa kuin sitä maksetaan ulos. Siinä mielessä ei kannata olla huolissaan. Eläkevakuutusmaksurahat eivät ole korvamerkittyjä, eli nykyisellä tulovirralla voi surutta maksaa eläkkeitä, koska kassassa rahat vain lisääntyvät.

    Varmasti eläkekassojen pyörittämisessä on totuttu melko holtittomaan rahankäyttöön. On liikaa pomoja ja pomojen pomoja ja kaikilla sihteereitä kosolti. On myös komeita lomapaikkoja, jotka eivät ole suinkaan asiakkaille, eivätkä edes työtekijöille, vaan pomoille ja heidän seurueilleen jne. (On tupa täynnä ”Tytti Yliviikareita”)

    AMMATTIMIES

    MINÄ OLEN JO ELÄKEN IKÄN,OHINTANTUT VAIN KUINTENKIN.PAINAN TÄYTÄ PÄIVÄÄ KUIN,ON TUO PANKIN JOHTAJA ELÄTEVÄTÄNÄ.KOVAT ON VELKAT NISKASA,EN TIETÄN KOSKAN VOIN,JÄÄTÄN ELÄKELEN.SEKÄN LÖYTYYKÖN NIITÄN ELÄKEN,RAHOJA VAIKON ONKON RAHAT MENTYT,ELÄKE JOHTAJIEN ETUSTUS KUSTANTUSKIIN.SEKÄN PÄRIÄÄKÖN ELÄKELÄN VAIKAN,ON HALPA KORTERI SEKÄN,HALPA ELIN KUSTANTUS.ARTO ONKON OLTUT,SYYS TAIMIN LAITOA.

    Korpituvan Taneli

    Kmo: ”….. Nämä ns suuret, eivätkä sitä vanhemmat ikäluokat maksaneet ja rahastoineet vastaavia eläkemaksuja.”

    Olen vanhinta ns suurta ikäluokkaa eli 1944 syntynyt. Nykyinen eläkemaksu järjestelmä tuli voimaan 1.7.1962, olin silloin 18v.

    Ei pidä syyllistää isoja ikäluokkia, jos ei tiedä edes milloin tämä rahastoiva eläkemaksujärjestelmä tuli käyttöön.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Scientist

    Tietääkseni eläkemaksuista rahastoidaan vain noin 20%, suurin osa menee nykyisten  eläkkeiden maksuun.

    Planter

    Taneli, ei syyllistettä ketään, on eletty sen ajan lakien mukaan. Eläkemaksuprosentti oli alussa pieni ja työntekijöiden palkoista alettiin kerätä eläkevakuutusmaksua vasta 1993. Alkoi pienellä 3% siivulla. Suurten ikäluokkien maksamat vakuutusmaksut eivät riitä alkuunkaan kattamaan heille maksettavia eläkkeitä.

     

    Tilley

    Arvioisin, että meillä nyky-nelikymppisillä tulee eläkkeellepääsyikä olemaan vähintään 75 vuotta, että jäähän sitä ehkä se 10 vuotta eläkkeellä oloa ennen kuin kuolo korjaa.

    Joka tapauksessa syntyvyyden ollessa näin alhainen tulee tulevaisuudessa eläkeikä nousemaan nousemistaan. Tavoitteena tulee olemaan se, että vähintään puolet eläkkeellejääjistä kuolee alle 5 vuotta eläkeiän saavuttamisen jälkeen. Näinhän tilanne oli joskus 1960-1970-luvulla? Ei silloin ollut miljoonia eläkeläisiä, koska keskimääräinen elinikä oli 1910-luvulla syntyneillä niin alhainen että ihmiset kuolivat paljolti jo ennen eläkeikää tai heti sen saavuttamisen jälkeen.

    husse

    Nykyään kun eletään 80-90 vuotiaaksi, on täysin kestämätöntä jos eläkettä nostetaan kolmasosa elämästä. Onko se oikeudenmukaistakaan. Vaikka on pitkä työura takana, kääntyy tilanne nettomaksajasta nettosaajaksi. Eli ei ole enää ansainnut niitä rahoja.

    Ei tätä järjestelmää tehty tähän tarkoitukseen. Eläkkeiden oli alunperin tarkoitus antaa se muutama vuosi turvaa, kun työelämä loppui

    Eläkeuudistus voisi olla myös sellainen, että eläkettä voisi nostaa korkeintaan kymmenen vuotta.

    Puuki

    Onhan se melko suuri potti joka on eläkeyhtiöilä sijoituksissa . Sen piti ennusteiden mukaan pienetä jo aikoja sitten mutta toisin on käynyt.   Aiemmin eläkekertymää ei tullut vaikka työnteko alkoi 18 vuotiaana (tai usein aiemminkin) .  Olikohan niin , että vasta 21 v oli se raja jolloin kertymää alkoi tulla.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 34)