Keskustelut Metsänomistus Eläkevarat hukataan hallintoon ja huonoihin tuottoihin

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 34)
  • Eläkevarat hukataan hallintoon ja huonoihin tuottoihin

    Eläkekeskustelu on ollut vireää mediassa ja koskee metsänomistajaakin jossain määrin.

    Avasin itselleni hieman kuinka tehoton järjestelmä on käsittelemään eläkevaroja ja esittelen sitä tässä. Uskon, että kaikki eivät ole asiaa miettineet tältä kantilta.  Laskelma on kassavirtalaskelma, mutta indeksikorotukset kääntävät tarkastelun tuloksen vielä surkeammaksi.

    Eläkevakuutusmaksu on tällä hetkellä palkansaajilla pääosin 24,4 % bruttopalkasta , mistä työnantaja maksaa pääosan. Keskimääräinen palkkatulo on suomalaisilla noin 40000 euroa vuodessa. Jos henkilö tekee 40 vuoden työuran, kertyy hänelle eläkepottiin rahastoitavaa rahaa kassavirtana siis noin 390000 euroa.

    Nykyisillä eläkkeenmääräytymissäännöillä hän saa eläkettä ulos vuodessa 1,5 % bruttopalkastaan eli 24000 euroa eli kuukausieläke 2000 euroa/kk.

    Eläkkeelläoloaika on ollut keskimäärin noin 20 vuotta (viime vuosikymmeninä), mutta eläkeiän noustessa se todennäköisesti lyhenee hieman. 20 vuodella eläkeläinen saa kassavirtana ulos 480000 euroa. Tähän asti kaikki näyttää hyvältä: 390000 euroa on maksettu ja keskimäärin 480000 saatu.

    Tästä puuttuu kuitenkin maksetun 390000 euron tuotot. Sijoittamalla tämä kassavirta 8,0 %:n vuosituotolle 40 vuoden aikana vuosittain olisi se eläkeiän koittaessa kasvanut 2560000 euroon eli reiluun 2,5 miljoonaan!

    Jos potti ei tuottaisi mitään eläkkeelle siirryttäessä, niin tästä riittäisi 20 vuodeksi kuukausieläkettä noin 11000 euroa! Tai koskematta pääomaan 4,0%:n tuotosta (n 100000 euroa vuosi) 8000 euron kuukausieläke.

    Yksinkertaistettu laskelma osoittaa selvästi kuinka tehoton eläkejärjestelmämme on. Erotus häviää pääosin huonoihin tuottoihin, mutta myös hallintoon ja tietysti eläkkeiden tasaamiseen.

    En ole  vielä jäämässä eläkkeelle, mutta tarkastelu avasi hieman silmiä tästä käytännössä ylimääräisestä verosta eli eläkevakuutusmaksusta.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Minulla lukee työeläkeotteella: ”Eläkettä ei kartu alle 23-vuotiaana tehdystä työstä ennen vuotta 1.1.2005.” Tämä siis valtiolla työskennelleillä.

    Planter Planter

    Eläkettä ei karttunut yksityiselläkään alle 23v.

    Linkistä näkee eläkejärjestelmän voittajat ja häviäjät:

    https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000005122519.html

    kim1

    Taneli taitaa muistaa väärin….,ei 44 ikäluokka tosiaankaan lukeudu suuriin ikäluokkiin… ,syntyvyys silloin keskimääräistä alhaisempi…

    Puuki

    Niinhän se olikin , että vasta 23 v. alkoi eläke mahdollisesti kertyä. Sitä ennen ansaituista perittiin kuitenkin kait myös eläkemaksua (?) .  Enpä muista asiaa.     Tuon is:n taulukon mukaan v:n 1955 ja sen jälkeen maksettu eläke-euro olisi pienempi kuin saatu (diskontattuna) .  Mutta laskelmasta puuttunee rahastoitujen eläkemaksujen tuoton vaikutus.  Niistä tosin melko suuri osa on mennyt ihan muualle kuin eläkkeisiin.

    PS  Esim. 30 v:n aikana rahastoitu eläke-euron arvo ehtisi kohota 4 %:n  nettokorolla jo  3,24 €;ksi.  Mietippä sitä.

    TTL

    Tarkoituksenani on lähinnä tuoda esille miten huono ”sijoitus” maksettu eläkevakuutusmaksu on.

    Varmasti jokainen yksilö ja sukupolvi on eläkkeensä ansainnut. On toimittu sillä lainsäädännöllä, mikä on ollut kulloinkin voimassa. Nykyisin maksetulle eläkevakuutusmaksulle saa arvioni mukaan (lähes) parhaassakin tapauksessa nollatuoton! Mielestäni kansalaisella pitäisi olla enemmän valtaa määrätä häneen kohdistuvien maksujen sijoittamisesta. Nyt eläkevakuutusmaksut mielletään ylimääräisenä verona.

    Ehkä järjestelmän suurin ongelma on rahastoidun eläkevaran alhainen tuotto. Vertailussa Suomen eläkevarojen suhteellinen tuotto 2010 jälkeen oli noin puolet siitä, mitä esimerkiksi Ruotsissa. Jos lasketaan 200 miljardin pääomalla, niin ”hävitettynä” rahana tämä on noin 140 miljardia kymmenessä vuodessa.

    Ongelmallisemmaksi  järjestelmän tekee, että tonnin saa kuitenkin kuussa käytänössä osallistumatta talkoisiin. Traagisin osa tässä vielä on se, että pienistä palkoista sitkeästi maksetut eläkevakuutusmaksut ”sulavat” tähän takuueläkkeeseen ja maksuista ei jää kansalaiselle mitään konkreettista hyötyä.

    Jos sijoitusosaamista ei pystytä muuten hankkimaan eläkevarojen hoitoon, niin aina voi peesata Norjan öljyrahastoa tai sijoittaa reaalisiin etf:iin hajautetusti. Osingotkin tuotottavat jo lähes nykyisen tuoton. Tähän sarjaan laskisin myös hajautetun metsän.

     

     

    Metsuri motokuski

    Palkansaajien eläkemaksu tuli aika myöhään. Uskon että ne jotka ovat eläkkeellä tai lähellä sitä eivät maksaneet palkansaajien eläkemaksua alle 23 v tehdystä työstä.  Työnantaja kyllä maksoi.  Olisikohan ollut Viinasen aikaan kun työntekijöille tuli myös eläkemaksu. Sitä en kyllä muista tarkkaan mutta muistaakseni johonkin lamaan sekin liittyi.

    Minusta työeläkeyhtiöiden sijoitustoiminta on toiminut hyvin pitkällä juoksulla ja muistelen että tuotto olisi ollut yli 10%. Nythän ne ovat notkahtaneet niin kuin kaikkien sijoitusten tuotot. Onko kertaakaan ollut että sijoitustoiminta pitkällä ajalla olisi miinus merkkinen. Talletuskorot kylläkin ovat olleet.

    Per Ä Reikäs

    Työperäinen maahanmuutto on välttämätöntä pitkään jatkuneen työvoiman kuihtumisen takia. Myös sosiaaliturvaa pitää kiristää, kirjoittaa EVA:n ekonomisti Sanna Kurronen

    Ja yhtä aikaa pitää suojella ilmastoa, alkuperäistä luontoa, kiristää ynm.

     

    Puuki

    Ei nyt ole sijoitusten tuotot notkahtaneet, ei ainakaan kaikkien.  Alkuvuosi on ollut parasta nousua pitkään aikaan. Sitä isoa notkahdusta ootellaan vielä.  Talletuskorotkin on joskus olleet n. 10 %. Silloin kun lainakorot oli n. 15 % .  Pörssin pitkän ajan keskimääräinen sij. tuotto on ollut n. 8 % .

    Tolopainen

    Totuudet pörssimarkkinoilla ovat lyhytaikaisia, vielä muutama reipas laskupäivä, niin tämä vuosi on miinuksella. Esim. Kiinan markkinoista raskaasti riippuvainen Kone on laskenut tänä vuonna yli 10% ja Kiinan notkahdus tulee näkymään laajasti ja sen jälkeen korkojen nousu.

    Visakallo Visakallo

    Epävarmuus on tainnut iskeä nyt myös Yhdysvaltojen markkinoihin.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 34)