Keskustelut Metsänomistus Energiapuun otsoniongelma

  • Tämä aihe sisältää 6 vastausta, 4 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 11 vuotta sitten 6 m36 m3 toimesta.
Esillä 6 vastausta, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
  • Energiapuun otsoniongelma

    Tekniikan Maailman 7/2013 tieteen maailma-artikkelissa oli juttu Lancasterin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan nopeakiertoiset puulajit, kuten paju, eukalyptus ja poppeli, päästävät ilmaan isopreenia. Se reagoi ilmakehässä mm. typen oksidien kanssa, jonka seurauksena muodostuu otsonia.

    Euroopassa otsoni aiheuttaa vuosittain 22000 kuolemaa ja satomenetyksiä. Tutkijoiden mukaan EU:n tavoitteiden mukaisen biopolttoainemäärän tuottaminen pajusta tai muista vastaavista kasveista aiheuttaisi 1400 kuolemaa lisää sekä enemmän satomenetyksiä. Tutkijat kehoittavat tarkastelemaan muutakin kuin tavallisten kasvihuonekaasujen päästöjä biopolttoaineiden ympäristövaikutuksia arvioitaessa.

    Jesselle tiedoksi, että näin puuntuottajastakin saadaan ympäristöongelma. Jotenkin minusta kuitenkin tuntuu siltä, että tuolla tiellä ei ikinä voida luopua fossiilisista raaka-aineista. Näin kieltämättä biotalouden aiheuttamat ongelmat kivasti ratkeaa.

  • 6 m3 6 m3

    Poppeli. Hmm, olikos se haavan sukuinen puu?
    Ainakin samanlainen ympäristöongelma puistopuuna kuin haapa, työntää juurivesoja läpi asfaltinkin.
    Vaiko pajun sukua, roskaamisesta päätellen?

    jees h-valta

    Eikös yläilmakehässä juuri ole otsoniaukkoja?

    Gla Gla

    Alhaalla otsoni on myrkky, ylhäällä elämälle välttämätön asia.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Gla:
    ”Alhaalla otsoni on myrkky, ylhäällä elämälle välttämätön asia. ”

    Niin muuttuu maailma eskoseni!
    Aikanaan keuhkotautiparantojat rakennettiin kaikki mäntymetsiin ja miksi männikköihin? Siksi että mäntymetsässä on otsonia, joka helpottaa keuhkovammaisen hengittämistä.
    Sama juttu. Aiemmin piti ehdottomasti olla asunnossa ionisaattori jos palkeet olivat huonot. Se poisti ilmasta pölyä tekemällä – ioneja, jotka aiheuttivat pölyhiukkasten yhteenliimautumisen ja näin painon lisääntymisen.Ja kas ne olivatkin sitten lattialla ja muilla pinnoilla poistettavissa. Tämä vehe teki myös sitä otsonia, joka helpotti hengitystä. Nykyisin nämä laitteet ovat lähes kiellettyjä

    Onkohan tuon otsoninkaan osalta ihan kaikkia asioita tutkittu ja otettu huomioon. Epäilen vahvasti että kysymys on vähän samasta asiasta kuin muutamien metallien suhteen maaperässä. Pienet määrät ovat hyödyllisia, jopa elintärkeitä, mutta liika on aina liikaa. Tietääkö joku sitten oikeasti esim otsonista, mikä määrä on hyväksi, mikä alkaa olla haitaksi ja mikä on ehdottomasti liikaa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Tanelin kaas samma miält. Kyllä tutkia voisi ainakin ennenkuin aletaan ”hutkia”. Juuri silti ”piperryspiirien” tavantakainen tapa ettei tarvita kuin joku ”höyrypää” sepittämään jotain niin johan aletaan mankua EU-direktiiviä taas hätiin.

    6 m3 6 m3

    Otsonointia käytetään mm. autojen sisustan ”puhdistukseen” hajuista, kuin myös huoneitten.
    Niissä pitoisuuksissa se on myrkyllistä.

Esillä 6 vastausta, 1 - 6 (kaikkiaan 6)