Keskustelut Puukauppa Ensimmäistä kertaa myymässä

Viewing 10 replies - 21 through 30 (of 45 total)
  • Ensimmäistä kertaa myymässä

    Terve,
    Olen metsänomistajana suhteellisen uusi. Nyt olisi talvikautena tarkoitus myydä puuta. Ja ihka ensimmäistä kertaa elämässä.

    Käytössäni on muutaman vuoden takainen metsäsuunnitelma. Sen perusteella tiedän, minne tulee uudistushakkuu, minne harvennus ja minne ylispuuhakkuu.

    Mietin, että kannattaako myynnissä käyttää metsänhoitoyhdistyksen palveluita? Puunmyyntisuunnitelman laatiminen maksaa siellä 60 euroa tuntia kohti.
    Kilpailuttaminen eri myyjien välillä käy metsänhoitoyhdistykseltä kätevästi, samoin katkonnan vertailu? Vai onko kysymyksessä rahastuspalvelu…?

    Vai voinko kilpailuttaa itse (menestyksellisesti) eri yhtiöt ja merkata leimikon lohkot itse maastoon, vai riittääkö metsäyhtiöille metsäsuunnitelman antaminen käyttöön? Täytyykö jokainen lohko merkata maastoon kuitunauhoin?

    Missä vaiheessa talvileimikot kannattaa kilpailuttaa? Onko nyt vielä liian aikaista vai jo liian myöhäistä? Talvileimikosta on kyse, sillä muuten maa ei kaikilta osin tule kantamaan ainakaan kuljetusta.

    Sanokaapa viisaimmat ja kokeneimmat metsäveikot ja -naiset: kannattaako turvautua metsänhoitoyhdistyksen palveluihin vai pärjääkö tavallinen kaduntallaaja suuria ostajia vastaan itse? Ettei vaan käy sillä tavalla kuin joskus täältä foorumista on saanut lukea tai Metsälehden printtiversiosta.

    Käytössäni on myös Metsään.fi- palvelu, mutta yksityisille sahoille ei ole tuossa palvelussa mahdollista kytkeä katseluoikeutta ja se on tuon nettipalvelun yksi puute. Siellä on vain suurimmat toimijat ja jotkin yksittäiset metsäorganisaatiot. Sitä kautta ei ainakaan voi kaikkia puunostajia kilpailuttaa.
    Puumarkkinat.fi- sivusto taas on MHY:n monopoli, joten sitä ei toistaiseksi yksityinen puunmyyjä voi käyttää kilpailuttamiseen ellei sitten anna tehtävää MHY:lle.

    Kiitos etukäteen vastauksistanne.

  • 556

    Olen saanut teiltä hyviä neuvoja ja keskustelu on ollut mielenkiintoinen. Kiitän teitä suuresti!
    Pohdin nyt tämän pohjalta, otanko MHY:n mukaan kaupan tekoon. Sinne suuntaan olen hieman kallistumassa, koska kokemukseni kaupanteosta on olematon. Olen siis helppo höynäytettävä isoille puuorganisaatioille.

    Kysyn vielä, missä vaiheessa talvileimikkoa kannattaa alkaa tarjoamaan? Onko nyt elokuun alussa liian aikaista? Kuten tuossa edellä sanottiinkiin, viime talvesta on korjaamatonta puuta yhtiöillä paljon plakkarissa. Pakkasiahan ei etelä-suomessa ollut kuin reilu kaksi viikkoa. Vaikea voi siis olla saada kaupaksi.

    Metsuri motokuski

    Ei ole liian aikaista. Monesti kun loppusyksystä tarjoaa niin talvileimikot on jo ostettu. Monessa kaupassa on kahden vuoden aika hakata leimikko joten sen kautta siirtyy niitä leimikoita seuraaville vuosille.

    On oikein että otat sen mhy:n mukaan siihen kaupan käyntiin. Käytä niiden ammattitaitoa hyväksi mahdollisimman paljon ja seuraavat kaupat voitkin tehdä jo itse. Mahdollisimman monelta tarjouksia vain sisään. Se hyvä puoli mhy:n kaupassa on myös että siten sitä kautta saatat saada pienempiä sahojakin mukaan tarjouskilpailuun ja hyvä hinnan puusta. Monesti kun nämä tarvitsevat puuta he ottavat yhteyttä mhy:iin.

    Muista ennakkoraivata ne harvennukset jo valmiiksi niin siten saat parhaan hinnan ja myös parhaan kiinnostuksen tarjomallesi leimikoille. Ryteiköitä kun ei osteta kuin viimeisessä hädässä ja huonolla hinnalla.

    suorittava porras

    jatkoa kollegan viimeiseen kappaleeseen..
    Raivauksen jälkeen metsäarviotkin osuvat paremmin kohdalleen. Myyjä näkee , mitä on myymässä ja ostaja , mitä ostaa. .
    Muutamaan kertaan ”etäpäivtetty” metsäsuunnitelma ei läheskään aina pidä paikkaansa . Pahasti peitteisessä tuhelikossa tehty arviokaan tilannetta harvoin korjaa.

    mehänpoika

    Parhaat myyntiohjeet näyttäisivät tulevan metsänomistajien ja puunostajien välimaastosta eli korjuun suosittajilta. Motomiehen ammattitaito ja huolellisuus ovat ratkaisevia asioita metsänomistajalle mieluisan metsätilin sekä korjuujäljen suhteen.

    Näihin asioihin vaikuttavat ehkä eniten motokuskin työskentelyä helpottava tehty ennakkoraivaus ja harvennushakkuukohteissa maapohjan routakerros sekä sopiva lumipeite.

    Viimeksi mainituista on jouduttu lipsumaan korjuuhenkilöstön ja jatkokuljetuksen työllistämisen sekä tehtaiden jatkuvan puuntarpeen vuoksi. Ehkä vasta päätehakkuussa saadaan täysi selvyys harvennushakkuiden kesäkorjuun mukanaan tuomasta lahovikaisuudesta.

    Puun takaa

    Ketjun aloittajalla näyttäisi olevan hieman vanhakantainen käsitys juurikäävän leviämisen syistä.
    Nykyaikaiset puunkorjuumenetelmät ja puunkorjuukoneet eivät sitä juurikaan aiheuta.
    Tämänhetkiset juurikääpävauriot ovat syntyneet jo aikaisemmin, eli karjan metsälaiduntamisen sekä erityisesti kapearenkaisen maataloustraktorin ja vinssin käytön seurauksena.
    Jopa puiden hevosajo metsässä aiheutti sitä.
    Voin vilpittömästi suositella kesäkorjuuta kuivien kelien aikaan myös kuusikoihin.
    Nykyaikaisten metsäkoneiden pintapaineet ovat erittäin pienet ja ajourien havutus ja kantokäsittely sekä kuljettajien ammattitaito takaavat lähes aina hyvän lopputuloksen.
    Kuten aiemmin on jo todettukin, talvileimikoiden kaupaksi meno ei ole itsestäänselvyys.
    Kannattaa ainakin kaupata kesäleimikoita.
    Jos yhtiö sitten hakkaakin ne talvella, niin sehän ei haittaa ketään!

    jees h-valta

    Puuntakunen oikeassa. Monta kesähakkuuta olen teettänyt ja eipä noista moitteita. Päätehakkuun voi ottaa lähes millaiseen maastoon vain koska muokkaus kuitenkin pitää tehdä. Männyn harvennusten kantotorjuntaa ei kyllä kannata väheksyä. Olen sen karvaasti omissa kokenut. Tosin hakkuu tehtiin jo ennen kuin käsittely oli pakollinen.

    556

    No niin. Reilu kuukausi sitten käännyin MHY:n puoleen puunmyyntiasioissa. Koska kuukauteen ei kuulunut sieltä yhtään mitään, soitin MHY:een jälleen kerran. Asiaa luvattiin tutkia.

    Nyt sitten postista pamahti läjä papereita, mihin kaivattiin allekirjoituksia. Kyseessä näyttää olevan paperit valtakirjakauppaan. Ajattelin kyllä, että MHY lähinnä kilpailuttaisi puolestani kaupan. En ajatellut luovuttaa täysiä puunmyyntioikeuksia avoimella aikataululla (ei mitään aikarajaa kaupan toteuttamiseksi).

    Eikö MHY tosiaan voi toimia muuten kuin antamalla sille täysin avoimet oikeudet kaupan toteuttamiseksi? Lähinnä ajattelin, että MHY auttaisi kilpailuttamisessa. Jonkinlainen lopullinen kontrolli olisi mukava säilyttää itsellä.

    Palveluiden hinnoista en ole vieläkään saanut tietoa, vaikka olen kaksi kertaa kysynyt. Ehkä MHY:llä on joltain osin resurssipulaa, koska palvelutaso ei ole aivan sitä, mitä olin ajatellut.

    Metsuri motokuski

    Huono toimintaa mhy:n suunnalta. Ei kannata allekirjoittaa ja palauttaa. Otappa yhteyttä että tulevat selvittämään paperinsa niin sitten voit keskustella mitä todella haluat. Voisit vaikka ottaa yhteyttä ao yhdistyksen toiminnanjohtajaan ja kysyä näinkö teillä asioita hoidetaan. Uskon että muutosta tulee.

    JM Savo

    Käytin MHY:n palveluita viimeksi tehdyssä puukaupassa joka oli elämäni ensimmäinen. Ajattelin että siten olisi varmempaa kaupan käyntiä. Tarjousten vertailu tapahtui puhelimessa ja en kyllä siinä vaiheessa saanut mielestäni suurtakaan lisäarvoa. Olisin itsekin noviisina osannut katsoa samat asiat -ehkä.
    Valtakirjaan laitoin ehdon että itse päätän kuitenkin kenelle puut myydään, ettei mene täydeksi valtakirjaksi.
    Puut hakattiin viime talvena ja kotiin tuli MHY:n edustajalta postia jossa todettiin puun katkonta. Mutta itselle jäi kyllä epäselväksi kävikö kukaan yhdistykseltä hakkuun aikana paikan päällä. Joten kyllä nyt mietin että mistähän loppujen lopuksi maksoin. Neuvottelun varaa tosiaan oli valtakirjakaupan kustannuksissa lähtötilanteessa.
    Seuraavan kaupan taidan tehdä kuitenkin omin päin.

    Lisäksi MHY:n toiminta ei viimeisillä kerroilla ole ollut kyllä kehuttavaa, tuntuu ettei mikään onnistu. Vika tuntuu olevan tosin heidän alihankkija tekijöissä. Eli taidan kyllä seuraavan kerran metsän uudistuksen ja muut toimet hankkia suoraan tekijältä niin jää välikäsi pois.

    Ammatti Raivooja

    Itte näkisin MHY:n arvon siinä, että jos on montaa eri tavarajia niin saavat ohjailtua tavaran sinne missä siitä maksetaan eniten.

    Tarjouksen vertailussa MHY:llä on käytössä toteutuneet tukkiprosentit. Itte ku tekee ni tosta ei tarvii murehtia kun tietää, että pienemmät sahat välttelee kuitupuuta kuin ruttoa.

Viewing 10 replies - 21 through 30 (of 45 total)