Keskustelut Puukauppa Ensimmäistä kertaa myymässä

Viewing 10 replies - 31 through 40 (of 45 total)
  • Ensimmäistä kertaa myymässä

    Terve,
    Olen metsänomistajana suhteellisen uusi. Nyt olisi talvikautena tarkoitus myydä puuta. Ja ihka ensimmäistä kertaa elämässä.

    Käytössäni on muutaman vuoden takainen metsäsuunnitelma. Sen perusteella tiedän, minne tulee uudistushakkuu, minne harvennus ja minne ylispuuhakkuu.

    Mietin, että kannattaako myynnissä käyttää metsänhoitoyhdistyksen palveluita? Puunmyyntisuunnitelman laatiminen maksaa siellä 60 euroa tuntia kohti.
    Kilpailuttaminen eri myyjien välillä käy metsänhoitoyhdistykseltä kätevästi, samoin katkonnan vertailu? Vai onko kysymyksessä rahastuspalvelu…?

    Vai voinko kilpailuttaa itse (menestyksellisesti) eri yhtiöt ja merkata leimikon lohkot itse maastoon, vai riittääkö metsäyhtiöille metsäsuunnitelman antaminen käyttöön? Täytyykö jokainen lohko merkata maastoon kuitunauhoin?

    Missä vaiheessa talvileimikot kannattaa kilpailuttaa? Onko nyt vielä liian aikaista vai jo liian myöhäistä? Talvileimikosta on kyse, sillä muuten maa ei kaikilta osin tule kantamaan ainakaan kuljetusta.

    Sanokaapa viisaimmat ja kokeneimmat metsäveikot ja -naiset: kannattaako turvautua metsänhoitoyhdistyksen palveluihin vai pärjääkö tavallinen kaduntallaaja suuria ostajia vastaan itse? Ettei vaan käy sillä tavalla kuin joskus täältä foorumista on saanut lukea tai Metsälehden printtiversiosta.

    Käytössäni on myös Metsään.fi- palvelu, mutta yksityisille sahoille ei ole tuossa palvelussa mahdollista kytkeä katseluoikeutta ja se on tuon nettipalvelun yksi puute. Siellä on vain suurimmat toimijat ja jotkin yksittäiset metsäorganisaatiot. Sitä kautta ei ainakaan voi kaikkia puunostajia kilpailuttaa.
    Puumarkkinat.fi- sivusto taas on MHY:n monopoli, joten sitä ei toistaiseksi yksityinen puunmyyjä voi käyttää kilpailuttamiseen ellei sitten anna tehtävää MHY:lle.

    Kiitos etukäteen vastauksistanne.

  • 556

    Kiitos taas kommenteista!

    Mitkä MHY:n palkkiot yleensä ovat näissä kaupoissa? Tiedonsaanti tuolta osalta tuntuu toistaiseksi olevan vaikeaa. (Infoa ei ole saatu ollenkaan)

    MHY oli pistänyt valtakirjan oheiseksi myös suunnitelman uuden taimikon aikaansaamiseksi. Taimia oli ohjattu myös alueelle, missä tällä hetkellä kasvaa 30-vuotias puusto. Hieman hassua.
    Toinen kysymyksiä herättävä kohta oli se, että työn osalta oli laskettu yli tuhat taimen istutuspalkkiota enemmän kuin oli itse taimia.

    Lisäksi juurikääpäalueelle puuvalinta oli kuusi.

    Katsotaan, miten tilanne kehittyy. Ehkä MHY:llä on vain kovassa paineessa tullut ajatus- ja huolimattomuusvirheitä.

    Iron Man

    Ei mitään uutta auringon alla.
    Noinhan mhy:ssä on totuttu toimimaan.
    Mitä sitä hyvää systeemiä muuttamaan.

    Panu

    Palkkiopuoli kannattaa selvittää tarkkaan MHY:stä. Silti helposti unohtavat mainita joitain maksuja. Itse aikoinaan yllätyin siitä, että yhden kuvion metsänkäyttöilmoitus maksoi 50€ heidän tekemänään vaikka sen voisi tehdä helposti itse tai antaa ostajan tehdä.

    Jos hankintakauppoja tekee MHY:n kautta niin mahdollisesti MHY:n kaveri käy mittaamassa pinot ja laskuttaa 3 euroa / motti niinkuin minulta.

    Viimeinen pisara mulle oli laskussa ollut toimistomaksu. Ehkä siellä laskutuslisäkin oli.

    Hyöteikkö

    Kysyjä on saanut ihan kiitettävän määrän neuvoja ja pitkälle aivan asiallisia. Kuitenkin vielä pari seikkaa. Lähden pääsääntöisesti siitä, että metsänhoitoyhdistykset ja ainakin tunnetut puunostajat ovat ihan asiallista porukkaa.

    Tuosta kilpailutuksesta. Sinulla on joko metsänhoitoyhdistyksen tai metsäkeskuksen tekemä metsäsuunnitelma, joten kilpailutus on niitä puukaupan helpoimpia asioita. Paikalliset ostajat saat kyllä selville, joten tarjouspyynnöt suunnitelmatietoineen vain vetämään. Ajankohtaiset hintatilastot paikkakunnaltasi saat metsänhoitoyhdistyksestä tai vähän laajemmalta alueelta metsäntutkimuslaitoksen tilastoista. Niihin voit verrata saamiasi tarjouksia. Jokainen leimikko on kyllä oma tapauksensa, mutta ainakin suuntaa saat.

    Kannattaa vielä muistaa, että metsäsuunnitelman kuviotiedot eivät välttämättä ole täysin oikeita varsinkin jos puutavaralajeja on useita. Lopullinen puumäärä ja puutavaralajijakauma selviävät vasta ”pinossa”, joten se toiseksi paras tarjous saattaakin osoittautua silloin parhaaksi. Mutta tämä kuuluu normaaliin puukauppaan.

    sammeli

    Kaupan koko vaikuttanee välityspalkkion suuruuteen.
    Koskaan en muista, että esim. metsälehden ”puukauppa” esimerkissä olisi huomioitu tätä kustannusta.
    Keskimäärin taitaa olla vajaan euron luokkaa hakattua kuutiota kohti. kulu on tietysti vähennyskelpoinen meno.

    uudehko metsänomistaja

    Minä sain kyllä tietää valtakirjakaupasta perittävän hinnan. Sen sijaan minulle ei suostuttu erittelemään, mitä tällä hinnalla tehdään tai mistä MHY vastaa.

    Kaupan jälkeen jäi käsitys, että MHY:n kaveri on ostajan kanssa kuin pauta ja perse. Minua pidettiin (aivan oikein) ymmärtämättömänä tollona. Mieleen tuli ajatus, että kenties metsäammattilaisen urakiertoon kuuluu aluksi MHY ja myöhemmin suuren yhtiön metsäosasto. Se saattaisi selittää toimihenkilön kannanotot.

    Lienee ymmärrettävää, että ostajan ja MHY:n miehen välit ovat lämpimät. Hehän työskentelevät yhdessä yhteisen projektin parissa viikottain tai monta kertaa viikossa. Itse tapaan MHY:n miehen kenties parin vuoden välein. Välien lämpimyydestä ei juuri voi puhua.

    Vieläkin harmittaa tuo touhu. Istutuskuusikon talveksi määritelty ensiharvennus tehtiin syyskuussa vuosituhannen märimpänä kesänä. Jäljet metsässä olivat syvät. MHY näytti hyväksyvän toimenpiteet vastalauseetta, jos ei itse ehdottanut asiaa korjuukustannusten pienentämiseksi.

    Mettämies

    Muutamia vinkkejä:

    Ota vakavasti se jo noteeraamasi metsälehden artikkeli pieleen menneestä MHY:n valtakirjakaupasta, siihen liittyvä keskustelukin täältä löytyy.

    Lue huolella ja ajatuksella myös tämä ketju tältä palstalta: Tukkirungot kuitukasassa.

    Jos vielä olet valmis tekemään MHY:n kanssa diilin, niin ainakin täällä etelässä MHY = UPM, muut eivät tee tarjouksia. Mitään valvontaa ei tapahdu MHY:n toimesta siellä maastossa, ostaja häärää mielensä mukaan, ongelmien ilmaantuessa saat taistella molempia vastaan.

    Pyri myymään päätehakkuut suoraan sahoille, jos päädyt kuitua hamuaviin yhtiöihin, lue tarkkaan laatu- ja mittavaatimukset , siellä voi olla piilotettuna näitä minimityvitukkimittoja; UPM -490, jotka kumoavat sopimuksessa olevat muut lyhyemmät tukkimitat ja tukkikuiduksi menee paljon sopimuksen mukaista tukkia.

    Huolehdi että saat mittaustodistuksen heti hakkuun päätyttyä, mielellään suoraan hakkuukoneesta, sen pitää olla .prd -tiedosto, ehdoton aikaraja 14pv, jonka aikana voi tehdä virallisen mittauspyynnön. Älä hyväksy MHY:n tai yhtiön leimoilla olevia EXELillä täytettyjä tiedostoja viralliseksi mittaustodistukseksi !

    Päätehakkuun puut on kasvanu 60-80 vuotta, jos et ole valmis/ei ole aikaa valvoa itse niitä hakkuita sen ehkä viikon ajan; älä myy mitään !
    Odota aikaa jolloin voit itse olla mukana valvomassa, oli hakkaaja kuka tahansa !!!

    Ammatti Raivooja

    Ja sitten valitetaan, että kaupassa myydään paskaa lautaa 😀 kannattaa ehkä tutustua niihin laatuvaatimuksiin niinkuin suorittava mainitsee ettei pelkästään vaan mittaile puiden paksuuksia.

    Metät kunnossa!

    Suorittava porras on useassa ketjussa puhunut pelkkää asiaa. Metät jos pitää kunnossa on arviointikin helppoa.
    Harvennuksilla tukkiprosentti ja katkonta yleensä on ollut MHY:n kautta varsin hyvää. Kaupasta saatu kokonaishinta on yhtä poikkeusta lukuunottamatta ollut MHY:n kautta toimien paras.
    Jos MHY ei kelpaa niin harvennukset selluyhtiölle ja päätehakkuu sahalle. Selluyhtiön harvennuksesta muodostuva tukki on tulitikkuakin suorempaa oksatonta osaa – loppu on kuitukasassa.
    Mettämiehelle voisi todeta, että mitä siellä palstan laidassa tavallinen asiaa ymmärtämätön kaupunkilaismetsänomistaja voi tehdä? Ei yhtään mitään. Ja jos sitten sattuu jostain syystä vastaan kusettava vastapuoli (MHY, selluyhtiö tai saha), ei asian riitauttamisellakaan yleensä voita yhtään mitään.
    Asiaan löytyy yksi ratkaisu – myy palsta puineen. Silloin ostajakunnassa on riittävästi ammattitaitoa ja palstan todelliset arvot tulevat huomioiduiksi. Rahat sitten jonnekin mistä ymmärtää enemmän.

    raivuri

    ”Jos vielä olet valmis tekemään MHY:n kanssa diilin, niin ainakin täällä etelässä MHY = UPM, muut eivät tee tarjouksia. Mitään valvontaa ei tapahdu MHY:n toimesta siellä maastossa, ostaja häärää mielensä mukaan, ongelmien ilmaantuessa saat taistella molempia vastaan.”

    Kannattaisiko tehdä muutama isompikin kauppa niiden puolen hehtaarin hakkuiden sijaan ennen tällaisen arvostelun kirjoittamista? Mhy:n kautta kilpailutettuna täällä etelässäkin saat tarjoukset kahdelta/kolmelta isolta+ ehkä versolta ja muilta pienemmiltä sahoilta. Siis nimenomaan kunnon leimikoihin, tämä siis omaa kokemusta Hämeestä ja Uudeltamaalta.

Viewing 10 replies - 31 through 40 (of 45 total)